Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta. Vakiintunut teemapäivä laajenee koko viikon mittaiseksi lapsen oikeuksien viikoksi. Yhteisenä kansallisena teemana vuonna 2014 on lapsen oikeus leikkiin.

Kaikilla lapsilla on yhdenvertainen oikeus yhteiseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen sekä leikkiin ja harrastamiseen. Kaikki lapset ovat ensisijaisesti lapsia.

Arvosta lapsia ja lapsuutta – nosta lippu salkoon lapsen oikeuksien päivän kunniaksi!
Voit tykätä lapsen oikeuksista myös Facebookissa

Kaikki ideoimaan juhlapäivän tapahtumia

Kouluja, päiväkoteja, kuntia ja niiden vammaisneuvostoja, seurakuntia ja järjestötoimijoita rohkaistaan ideoimaan Lapsen oikeuksien päivän tapahtumia.

 Päivän voi aloittaa koulussa, päiväkodissa, kunnassa tai työpaikalla vaikkapa yhteisellä lipunnostolla.

Lapsen oikeuksien päivänä on hyvä välittää myös kunnan päättäjille tietoa lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen tärkeistä asioista.

Miten juhlistaa lapsen oikeuksien päivää lasten kanssa?

Tukimateriaalia lapsen oikeuksien päivän tilaisuuksiin

Lapsen oikeuksien päivän teemoihin saat apua esitteistä, jotka kertovat lapsen ihmisoikeuksista.
Lapsen ihmisoikeuksista helppolukuinen esite suomeksi
Lapsen ihmisoikeuksista esite selkokielellä
Leikin talo esite suomeksi
Lastensuojelun Keskusliiton lapsen oikeuksien päivän sivut
Suomen Unicefin lapsen oikeuksien päivän sivut
Lapsen oikeuksista lapsille verkossa www.lastensivut.fi

Lapsen oikeuksien päivästä halutaan liputuspäivä

Vantaan vaikuttajaryhmän lapset Sisäministeriö on viime vuoden tapaan kehottanut valtion virastoja jalaitoksia liputtamaan 20.11. ja suosittelee samaa kaikille muillekin. Ministeriö kerää kokemuksia liputuspäivästä ja harkitsee sen merkitsemistä kalenteriin.

Lapsijärjestöt ja lapsiasiavaltuutettu kannustavat liputtamaan, jotta lasten oma liputuspäivä toteutuisi. Lue lisää täältä. Lapset voivat myös osallistua liputukseen kannustavaan postikorttikampanjaan piirtämällä ja lähettämällä oman sähköisen postikortin.

Suomen eduskunta hyväksyi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuonna 1991. Sopimus velvoittaa julkista valtaa ja aikuisia asettamaan päätöksenteossa lapsen edun etusijalle. Lapsia ovat kaikki alle 18-vuotiaat. Lapsen oikeuksien sopimus muistuttaa, että jokainen lapsi ja nuori on ainutlaatuinen yksilö omine voimavaroineen ja mahdollisuuksineen.


Uutiskirje

Alla olevalla lomakkeella voit tilata itsellesi lapsiasiavaltuutetun uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta.