Tjänster och rättskydd: aktörer som erbjuder stöd
Barnombudsmannen har inte behörighet att avgöra ärenden som gäller ett enskilt barn eller familjer och därför kan barnombudsmannen inte ta ställning i dem. På den här sidan hittar du kontaktuppgifter till aktörer som erbjuder stöd samt anvisningar om tjänster för barn och familjer och deras rättsskydd.
Socialombudsman
I problem som gäller socialvården, till exempel barnskyddet, kan du kontakta en socialombudsman som din kommun utsett. Socialombudsmannen ger råd i frågor som gäller klientens ställning och rättigheter. Med socialombudsmannen kan du reda ut din situation, om du upplever att du blivit behandlad fel i socialvårdstjänsterna. Socialombudsmannen ger också råd och hjälper till med att göra upp en anmärkning eller ett klagomål.
Socialombudsmannens kontaktuppgifter fås via kommunens telefonväxel, rådgivning, socialverket eller kommunens webbplats.
Patientombudsman
Varje offentlig och privat verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården har en utsedd patientombudsman. Patientombudsmannens uppgift är att ge råd till patienter och information om patientens ställning och rättigheter. I första hand hjälper patientombudsmannen patienten att reda ut sina problem på vårdstället. Patientombudsmannen hjälper också till med att göra upp en anmärkning, ett klagomål eller en anmälan om patientskada till Patientförsäkringscentralen.
Patientombudsmannens kontaktuppgifter finns på webbplatsen för verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvården eller fås genom att fråga verksamhetsenheten direkt.
Regionförvaltningsverken
Regionförvaltningsverken (AVI) övervakar den offentliga och privata social- och hälsovården, den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken inom sina områden. Regionförvaltningsverken ansvarar för att främja elevens rättsskydd. De ansvarar också för ärenden som gäller biblioteksväsendet samt motions- och ungdomssektorn.
Du kan anföra klagomål (AVI) hos Regionförvaltningsverket om du anser att verksamheten hos den organisation eller person som klagomålet gäller är lagstridig, felaktig eller osaklig. Klagomål får också anföras på grund av försummelse av uppgifter. Regionförvaltningsverket kan först överföra klagomålet som en anmärkning till den berörda verksamhetsenheten inom social- eller hälsovården för behandling. Allvarliga ärenden, som misstankar om allvarliga fel i yrkesverksamheten, tar Regionförvaltningsverket för behandling direkt.
Regionförvaltningsverkens kontaktuppgifter (AVI)
Kommunförteckning över regionförvaltningsverkens verksamhetsområden (AVI)
Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen (syrjinta.fi/sv) är en oberoende myndighet som har till uppgift att främja likabehandling i Finland och ingripa i diskriminering. Diskrimineringsombudsmannens byrå erbjuder rådgivning och hjälper till i fall där en person upplevt diskriminering.
Om personen som upplevt diskriminering inte själv kan anföra klagomål eller be om rådgivning, kan diskrimineringsombudsmannen även kontaktas på en annan persons vägnar. Ombudsmannen kan främja förlikning mellan den diskriminerade personen och den diskriminerande parten. Diskrimineringsombudsmannen verkar även som nationell människohandelsrapportör i Finland.
Kontaktuppgifter till diskrimineringsombudsmannen (syrjinta.fi/sv)
Riksdagens justitieombudsman
Riksdagens justitieombudsman (oikeusasiamies.fi/sv) (JOA) kan kontaktas när man misstänker att en myndighet eller tjänsteman inte har följt lagen eller uppfyllt sina skyldigheter. Justitieombudsmannen kan kontaktas också vid misstanke om att de grundläggande och mänskliga rättigheterna inte har tillgodosetts på behörigt sätt. Justitieombudsmannen undersöker i allmänhet inte klagomål som gäller ärenden äldre än två år.
På justitieombudsmannens webbplats finns klagomålsanvisningar (oikeusasiamies.fi/sv). Råd för att anföra klagomål fås även per telefon hos justitieombudsmannens kansli (riksdagens växel tfn 09 4321). Kansliet ger inte juridisk rådgivning.
Riksdagens justitieombudsman har även en webbplats riktad mot barn och ungdomar (oikeusasiamies.fi/sv). På webbplatsen finns information om att anföra klagomål samt en blankett för att skicka in klagomål.
Rättshjälp
Rättshjälp (oikeus.fi/sv) innebär att en medborgare, helt eller delvis med statens medel, kan få ett biträde för att sköta ett juridiskt ärende. Rättshjälpen täcker alla juridiska ärenden. Ett rättsbiträde kan behövas till exempel i ärenden som gäller omhändertagande av barn och vård utom hemmet eller när ett ärende som gäller barnets vårdnad, boende, umgängesrätt och underhåll måste inledas vid en domstol eller om det finns en part i ärendet.
Rättshjälp i rättegångsfrågor ges av offentliga rättsbiträden, advokater och övriga jurister samt i övriga ärenden av offentliga rättsbiträden. Offentliga rättsbiträden arbetar på statens rättshjälpsbyråer. Byråerna finns i allmänhet på samma orter som tingsrätterna.
Organisationers tjänster för barn, ungdomar och föräldrar
Mannerheims barnskyddsförbunds (MLL) tjänst Nuortennetti (nuortennetti.fi)är en avgiftsfri tjänst för barn och ungdomar. Nuortennetti fungerar per telefon, brev eller chatt. I tjänsten kan man ställa frågor anonymt eller diskutera konfidentiellt vad man än undrar över.
Barn- och ungdomstelefonen (nuortennetti.fi) betjänar på numret 116 111. Telefonen är öppen varje dag på året. Samtalet är helt gratis och kan göras anonymt. Samtalen spelas inte in.
MLL erbjuder även Vanhempainnetti (mll.fi), dvs. en telefon-, nät och brevtjänst för föräldrar. Vanhempainnetti kan kontaktas anonymt och konfidentiellt i alla frågor som rör föräldraskap.
Väestöliitto erbjuder tjänster och stöd för barn och föräldrar. Väestöliittos tjänster är
Nuorten nettisivut (vaestoliitto.fi) – information om ämnen som gäller pubertet, sexuellt välbefinnande och relationer;
Tjänsten Hyvä kysymys (hyvakysymys.fi) – kontakt med en vuxen via chatt. På webbplatsen finns även en gruppchatt;
Poikien Puhelin (hyvakysymys.fi) – telefontjänst för pojkar och unga män under 20 år;
Stöd för småbarnsföräldrar (hyvakysymys.fi).
Brottsofferjouren (RIKU) kan kontaktas för att få hjälp när man blivit offer för ett brott, försök till brott eller vittne till ett brott. Exempel på brott mot barn och unga är
- misshandel (till exempel slag)
- ärekränkning (till exempel spridande av falska uppgifter)
- spridande av information som kränker privatlivet (till exempel spridande av privata uppgifter)
- våldtäkt (till exempel tvingande till könsumgänge)
- sexuellt antastande (till exempel sexuell beröring)
- skadegörelse (till exempel förstörande av egendom).
Brottsofferjouren kan kontaktas per telefon eller via chatten.
Brottsprocessinformation för unga brottsoffer (riku.fi/sv)
Handbok för föräldrar: Barn som brottsoffer (riku.fi/sv)
Sexpos sexualrådgivning (sexpo.fi) erbjuder avgiftsfri rådgivning ansikte mot ansikte, på nätet eller per telefon i frågor som rör sexualitet, sex och relationer. Tjänsterna är konfidentiella och kan kontaktas anonymt. De anställda är utbildade yrkespersoner inom sexologi.
Förbundet för mödra- och skyddshems webbplats apuaeroon.fi är avsedd för familjer, fäder och mödrar som funderar över eller bearbetar en skilsmässa. På webbplatsen finns information om skilsmässor och bl.a. en söktjänst (apuaeroon.fi) som hjälper till att hitta lämpliga parrelations- eller skilsmässotjänster inom det egna området.
Barn och skilsmässa (apuaeroon.fi)
Ungdomar och skilsmässa (apuaeroon.fi)
Applikationen Kaksi kotia (apuaeroon.fi)