- FN:s konvention om barnets rättigheter
- FN:s kommitté för barnets rättigheter
- Allmänna kommentarer från kommittén för barnets rättigheter
- Fakultativa protokoll till barnkonventionen
- Klagomål hos FN:s kommitté för barnets rättigheter
- Tjänster och rättskydd: aktörer som erbjuder stöd
- Tjänster och rättsskydd: Vanliga frågor
- Brochyrer om barnets rättigheter
Tjänster och rättsskydd: Vanliga frågor
På den här sidan hittar du information om aktörer som hjälper till i frågor som gäller barns och ungdomars ställning. På sidan finns en sammanställning över vanliga frågor till barnombudsmannens byrå samt svar på vart man kan vända sig till i olika problemsituationer som gäller barn och ungdomar. Tjänsten Medborgarrådgivning.fi (tfn 0295 000) hjälper också till i användningen av offentliga tjänster.
Barnombudsmannen främjar tillgodoseendet av barnets intressen och utövandet av barnets rättigheter på samhällsplanet. Det betyder att barnombudsmannen inte kan avgöra eller undersöka enskilda barns eller familjers ärenden eller andra myndigheters verksamhet. Det är inte heller möjligt att ge detaljerad rättslig rådgivning. Ombudsmannen kan ändå aktualisera ärenden som är viktiga med tanke på barnens rättigheter, så att de blir föremål för samhällelig diskussion och beslutsfattning, om de i annat fall riskerar att bli utan uppmärksamhet.
Barnombudsmannens uppgifter
Lag om barnombudsmannen 1221/2004 (finlex.fi)
FN:s konvention om barnets rättigheter (FördrS 59-60/1991)
Ett barn behandlas dåligt i en familj. Vad kan jag göra?
Om du tror att barnets behov av skydd behöver utredas, gör en barnskyddsanmälan till socialväsendet i barnets hemkommun eller socialjouren. I brådskande fall kan du ringa nödnumret 112. Du kan göra en anmälan till nödnumret också när du inte känner till barnets hemkommun.
Mer information:
Handbok för barnskyddet (Institutet för hälsa och välfärd THL)
Om du misstänker att ditt eget barn inte mår bra hos den andra föräldern, men situationen inte är akut, ska barnets boende- och umgängesarrangemang kontrolleras i första hand. Hos barnatillsyningsmannen kan man förhandla om ändringar i avtalet. Om den andra föräldern inte går med på att ändra avtalet, ska en ansökan lämnas in till tingsrätten.
Mer information:
Hur bestäms barnets vårdnad och boende vid en skilsmässa? (Institutet för hälsa och välfärd THL)
Jag är inte nöjd med barnskyddsmyndighetens verksamhet. Vem kan jag kontakta?
Om du är missnöjd med barnskyddsmyndighetens eller barnskyddsanstaltens verksamhet, kan du kontakta kommunens socialombudsman. Socialombudsmannen har till uppgift att ge handledning och rådgivning om klientens rättigheter. Socialombudsmannen kan också hjälpa till med att anföra klagomål.
Vid behov kan du göra en anmärkning om den kommunala barnskyddsmyndighetens verksamhet eller barnskyddsanstaltens verksamhet till den ansvariga personen på socialvårdens verksamhetsenhet eller socialvårdens ledande tjänsteinnehavare.
Anmärkningen ska göras först, men du har också rätt att anföra klagomål hos Regionförvaltningsverket eller riksdagens justitieombudsman. En anmärkning eller ett klagomål påverkar inte i sig ett eventuellt beslut som gäller barnskyddet.
Mer information:
Klientens ställning och rättigheter inom socialvården (Valvira)
Anmärkning eller klagomål (Valvira)
Besluten som kommunens barnskyddsmyndighet fattar bör vara skriftliga. I allmänhet kan barnskyddsmyndighetens beslut överklagas. Till exempel kan ett beslut som gäller omhändertagande överklagas hos förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolens beslut kan överklagas hos högsta förvaltningsdomstolen.
Mer information:
Omhändertagande (Handbok för barnskyddet, THL)
Beslut inom barnskyddet och ändringssökande (Handbok för barnskyddet, THL, på finska)
Hur bestäms barnets vårdnad och boende när föräldrarna skiljer sig?
När föräldrarna skiljer sig är det bra att sätta in sig i barnets situation och fundera över hur vardagen ska ordnas. Föräldrarna kan sinsemellan komma överens om att de tillsammans är barnets vårdnadshavare eller att någondera av dem ensam är barnets vårdnadshavare. Dessutom kan föräldrarna komma överens om hos vem barnet ska bo och hur barnet håller kontakten med den andra föräldern. Föräldrarna kan också komma överens om växelvis boende, men även i detta fall kan barnet bara ha en officiell adress.
Mer information om barnets ställning:
Vårdnad om barn, umgänge och boende (THL)
Ärenden om vårdnad om barn och umgängesrätt (rättsväsendet, oikeus.fi)
Föräldrarna kan ingå ett avtal om vårdnaden om barn, boende, umgängesrätt och underhåll samt växelvis boende hos barnatillsyningsmannen på kommunens socialväsende. Barnatillsyningsmannens kontaktuppgifter fås via kommunens webbplats eller telefonväxel.
Om föräldrarna inte kan uppnå en överenskommelse om barnets angelägenheter, kan barnatillsyningsmannen inte avgöra ärendet. I detta fall kan en förälder lämna in en ansökan till tingsrätten. Ofta anlitar människor en advokat eller något annat biträde i tingsrätten. Rättshjälp kan begäras hos områdets rättshjälpsbyrå (oikeus.fi).
Statens rättshjälpsbyråer (oikeus.fi)
Kontaktuppgifter till rättshjälpsbyråerna (oikeus.fi)
Den andra föräldern följer inte förordnandet eller avtalet om umgänge med barnet. Kan barnombudsmannen hjälpa till?
Barnombudsmannen har inte behörighet att ge förordnanden eller rekommendationer om umgänge med barnet. Barnombudsmannen kan inte heller bistå med hjälp.
Om den andra föräldern inte följer det avtal som föräldrarna ingått och som socialväsendet fastställt eller ett domstolsförordnande, kan du lämna in en ansökan om verkställighet av avtalet till domstolen (THL, på finska). Ofta anlitar människor en advokat eller något annat biträde i tingsrätten. Rättshjälp kan begäras hos områdets rättshjälpsbyrå (oikeus.fi).
Ansökan om verkställighet av avtal (THL, på finska)
Statens rättshjälpsbyråer (oikeus.fi)
Kontaktuppgifter till rättshjälpsbyråerna (oikeus.fi)
Ett barn blir mobbat i skolan, men de vuxna i skolan ingriper inte i saken. Finns det något man kan göra?
Anordnande av grundläggande utbildning baserar sig på lagen om grundläggande utbildning (628/1998, finlex.fi). Kommunen är skyldig att ordna grundläggande utbildning för barn i läropliktsåldern som bor på kommunens område (4 §). Enligt lagen om grundläggande utbildning ska skolmiljön vara trygg för barnet.
Utbildningsanordnaren har det primära ansvaret för att elevernas trygghet förverkligas. Om du redan har diskuterat med läraren och skolans elevvårdspersonal om mobbningen och ingen förändring har skett, kan du kontakta rektorn eller kommunens högre skolmyndighet (till exempel undervisningschefen eller bildningsdirektören). Om du misstänker ett brott kan du också kontakta polisen.
Du kan anföra klagomål hos regionförvaltningsverket (Avi) och be om en undersökning av huruvida man handlat i enlighet med föreskrifter och bestämmelser i saken. Klagomål kan också anföras hos riksdagens justitieombudsman.
Mer information:
Klagomål om anordnande av utbildning till områdets regionförvaltningsverk (Avi)
Anförande av klagomål till riksdagens justitieombudsman (oikeusasiamies.fi)
Anförande av klagomål till riksdagens justitieombudsman, barn och ungdomar (oikeusasiamies.fi)
Var kan jag överklaga ett beslut som gäller mitt barns skolresor? Eller ett beslut om skolplats?
Beslut som gäller barnets skolresor eller skolplats är ofta viktiga med tanke på barnets vardag. Ändring kan sökas i båda besluten. Då prövar förvaltningsdomstolen eller en högre myndighet ärendet på nytt.
Formen för ändringssökande beror på ärendet: Du kan ansökan om ändring i ett beslut om skolresor hos förvaltningsdomstolen. Du kan be om omprövning i ett beslut som gäller fastställande av barnets skolplats och särskilt stöd hos regionförvaltningsverket.
Besvär hos förvaltningsdomstolen (oikeus.fi)
Omprövningsbegäran till regionförvaltningsverket (Avi)
Vanliga frågor: Ändringssökande och andra rättsmedel när det gäller skolans verksamhet och beslut inom grundläggande utbildning (oph.fi, UBS)
Mitt barn har exponerats för inomhusluftproblem i skolan och ingenting görs åt saken. Vem kan hjälpa?
Anordnande av grundläggande utbildning baserar sig på lagen om grundläggande utbildning (628/1998, finlex.fi). Kommunen är skyldig att ordna grundläggande utbildning för barn i läropliktsåldern som bor på kommunens område (4 §). Enligt lagen om grundläggande utbildning ska skolmiljön vara trygg för barnet.
Om du misstänker att barnets rätt till en trygg skolmiljö inte tillgodoses till exempel på grund av att skolbyggnaden är i dåligt skick, kan du kontakta en högre myndighet i kommunen, till exempel ledningen för utbildningsväsendet eller bildningsväsendet. Kommunens hälsomyndigheter ger också råd i saken.
Klagomål om kommunens verksamhet i frågor som rör utbildningssektorn kan göras hos regionförvaltningsverket.
En reform av skolnätet håller på att utarbetas i vår kommun och vårt barns skola hotas av nedläggning. Hur kan vi påverka reformen?
Anordnande av grundläggande utbildning baserar sig på lagen om grundläggande utbildning (628/1998, finlex.fi). Kommunen är skyldig att ordna grundläggande utbildning för barn i läropliktsåldern som bor på kommunens område (4 §). Lagen om grundläggande utbildning inkluderar dock inga detaljerade bestämmelser om skolornas läge eller skolnätet.
Beslut om reformer av skolnätet fattas i allmänhet i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges beslut får överklagas hos förvaltningsdomstolen. Enligt kommunallagen (finlex.fi) har kommuninvånarna rätt att delta i och påverka kommunens verksamhet(22 §). Enligt ungdomslagen (finlex.fi) ska ungdomar höras i ärenden som gäller dem (24 § 2 mom).
Barnombudsmannen saknar behörighet att ingripa i det kommunala beslutsfattandet eller ta ställning till enskilda kommuners åtgärder.
Mer information:
Anförande av kommunalbesvär (kommunforbundet.fi)
Beslutsförfarandet vid ändringar i skolnätet (kuntaliitto.fi, på finska, pdf)
Kommunallagen (finlex.fi)
Ungdomslagen (finlex.fi)
I vår kommun beaktas inte barnets rättigheter i beslutsprocessen. Vad säger lagen om detta?
Enligt Finlands grundlag (finlex.fi) ska barn bemötas som jämlika individer och de skall ha rätt till medinflytande enligt sin utvecklingsnivå i frågor som gäller dem själva (6 § 3 mom.). Kommuner och kommunala aktörer bör i sin verksamhet och sitt beslutsfattande beakta barnets rättigheter, men detta förverkligas inte alltid till fullo.
I Finland gäller FN:s konvention om barnets rättigheter som lag (finlex.fi, på finska). Enligt den ska förvaltningsmyndigheterna i första hand beakta barnets bästa i sådana åtgärder som gäller barn (artikel 3 (1)). Dessutom ska barnens åsikter utredas och beaktas i enlighet med deras ålder och mognad (artikel 12(1)).
För tolkning av FN:s konvention om barnets rättigheter har FN:s barnrättskommitté gett allmän kommentar 14 år 2013 (på finska, pdf). Enligt den ska man för att fastställa barnets bästa innan besluten fattas bedöma deras konsekvenser för barn (barnkonsekvensanalys). I kommunerna försöker man effektivisera tillgodoseendet av barnets rättigheter till exempel med Unicefs modell för en barnvänlig kommun (unicef.fi, på finska).
Mer information:
Lag om godkännande av vissa bestämmelser i konventionen om barnets rättigheter (finlex.fi, på finska)
Förhandsanalys av konsekvenser för barn (LAVA) i korthet (unicef.fi, på finska, pdf)
Anvisningar för barnkonsekvensanalys (thl.fi, på finska)
Vem övervakar verksamheten inom småbarnspedagogik?
Tillsynen över småbarnspedagogik utförs som ett samarbete mellan kommunerna, regionförvaltningsverket och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira.
Enligt lagen om småbarnspedagogik (finlex.fi) ska kommunen övervaka privat småbarnspedagogik som anordnas inom kommunen. Kommunen ska säkerställa att tjänsteproducenterna uppfyller de krav som ställs på verksamheten. Om kommunen upptäcker problem i privat tjänsteproduktion inom sitt område, ska den omedelbart vidta tillsynsåtgärder. Kommunen får ordna tillsynen på det sätt som den önskar.
Regionförvaltningsverket övervakar kommunernas verksamhet och styr småbarnspedagogiken inom sitt område. Regionförvaltningsverket övervakar småbarnspedagogiken utifrån anmälningar och missförhållanden som framkommit. Regionförvaltningsverket har också till uppgift att behandla klagomål.
Valviras tillsynsansvar omfattar fall med nationell omfattning eller fall som gäller flera regionförvaltningsverk.
En serviceproducent inom privat småbarnspedagogik ska även själv göra upp en plan för egenkontroll. Den ska hållas offentligt framlagd och serviceproducenten ska följa hur den förverkligas (lagen om småbarnspedagogik 48 § (finlex.fi).
Mer information:
Lagen om småbarnspedagogik (finlex.fi)
Regionförvaltningsverket övervakar småbarnspedagogiken (Avi.fi, Regionförvaltningsverket)
Tillsyn över småbarnspedgogik (valvira.fi)
Statsrådets förordning om småbarnspedagogik (finlex.fi, 753/2018)
Undervisnings- och kulturministeriets förordning om småbarnspedagogik som tillhandahålls av privata serviceproducenter (finlex.fi, (772/2018)
Mitt barn blir diskriminerat inom småbarnspedagogiken eftersom hen talar ett minoritetsspråk. Vilken myndighet undersöker misstänkt diskriminering?
Kontakta diskrimineringsombudsmannen (syrjinta.fi), om du upplever att du blivit diskriminerad eller märkt att en annan människa diskrimineras på grund av en orsak som gäller en personlig egenskap. Sådana orsaker är till exempel
- etniskt ursprung
- nationalitet
- religion
- övertygelse
- åsikt
- politisk verksamhet
- familjeförhållanden
- hälsotillstånd
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning.
Diskrimineringsombudsmannen ger råd och utreder enskilda fall samt bistår i rättsliga ärenden.
Diskrimineringsombudsmannens kontaktuppgifter (syrjinta.fi) (kan kontaktas via kontaktformulär, e-post, telefon, brev, chatt)
Migrationsverkets beslut i ett barns asylärende var orättvist. Var får jag hjälp?
I invandrings- och asylfrågor får du råd av Flyktingrådgivningen rf (pakolaisneuvonta.fi). Flyktingrådgivningen rf är en medborgarorganisation som ger rättshjälp och handledning till asylsökande, flyktingar och andra utlänningar i Finland.
Information om Finland och tjänster som tillhandahålls invandrare finns på flera olika språk på webbplatsen infoFinland.fi.
Mer information:
Jag tycker att åldersgränserna för filmer och videospel är för låga. Vem övervakar åldersgränserna?
I frågor som gäller filmer och andra bildprogram får du råd hos Nationella audiovisuella institutet (KAVI). Det främjar mediefostran, övervakar tillhandahållandet av bildprogram, utbildar klassificerare av bildprogram och övervakar deras verksamhet.
På KAVIs webbplats hittar du information om aktörer som du kan skicka respons på media till (KAVI, på finska). Anvisningar för att ge respons på innehållet i filmer, tv-program och spel, sändningstider och åldersgränser för tv-program, försäljning och distribution av inspelningar, internet, annonsering, tidningsartiklar och journalism samt ärenden som ingår i Konkurrens- och konsumentverkets verksamhetsområde.
Åldersgränserna i videospel fastställs ofta med den europeiska PEGI-märkningen (pegi.info). I frågor som rör sådana åldersgränser kan du förutom Nationella audiovisuella institutet (KAVI) även direkt kontakta PEGI-organisationen (pegi.info). PEGI tillhandahåller information om åldersgränserna för videospel och deras innehåll.
Mer information:
Åldersgränser (KAVI)
Mediefostran (KAVI)
Nationella riktlinjer för medieuppfostran (medialukutaitosuomessa.fi)
Ge respons om media (KAVI, på finska)
Kontakta PEGI (pegi.info)
Kan jag ingripa i osaklig reklam som mitt barn sett?
Konkurrens- och konsumentverket (kkv.fi) samt Reklametiska rådet (kauppakamari.fi) behandlar frågor som gäller reklam.
Du kan göra en anmälan (kkv.fi) om osaklig marknadsföring till Konkurrens- och konsumentverket. På verkets webbplats hittar du bland annat anvisningar för att ge respons (kkv.fi) direkt till det marknadsförande företaget.
Du kan be om ett utlåtande (kauppakamari.fi, på finska) från Reklametiska rådet om huruvida marknadsföringen strider mot god sed. En reklam som strider mot god sed kan till exempel vara opassande för barn eller diskriminerande. En privatperson kan lämna in en begäran avgiftsfritt via en elektroniskt blankett. Begäran om utlåtande ska motiveras.
Anmälan om osaklig marknadsföring (kkv.fi)
Respons på marknadsföring till företag (kkv.fi)
Begäran om utlåtande (kauppakamari.fi, Reklametiska rådet, på finska)