LAPS/23/2022, 2.5.2022
Nuone-teematapaaminen
Teema: Turvallisuus
Aika: Maanantai 2.5.2022 klo 9.45–12.00
Paikka: Luhangan koulu
Osallistujat: 13 oppilasta 5.–6. luokilta, opettaja, Elina Pekkarinen, Terhi Tuukkanen
Lapsiasiavaltuutettu tapasi alakoululaisia Luhangan koulussa toukokuussa 2022. Tapaamisen teemana oli turvallisuus, ja siihen osallistui 13 alakouluikäistä oppilasta. Oppilaat saivat pohtia aluksi pienryhmissä turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Sen jälkeen oppilaiden ajatuksia käytiin läpi yhdessä keskustellen. Keskustelua käytiin kolmesta turvallisuuteen liittyvästä teemasta: turvallisuuden määritelmästä, turvallisuuden ja turvattomuuden kokemuksista sekä turvallisuuden edistämisestä.
Turvallisuus tarkoitti oppilaiden mielestä yhtäältä tunnetta siitä, että on hyvä olla, ei tarvitse pelätä ja on turvallista. Toisaalta se tarkoitti turvallista tilaa: kukaan ei pahoinpitele, eikä mikään vaara uhkaa, on katto pään päällä, ruokaa ja huolehtivat vanhemmat. Oppilaat kertoivat turvallisuuden merkitsevän heille paljon tai aika paljon. Jos ei olisi turvallista, ”olisi pelottavaa elää”, ”sinulla olisi joka päivä silmä mustana” ja ”ei uskaltaisi kävellä kadulla”.
Oppilaille turvallisen olon toivat huolehtivat vanhemmat, perhe, koti, ruoka, koirat, kaverit, opettajat, kuraattori ja poliisi. Aseiden koettiin tuovan turvaa, mutta myös turvattomuutta. Pelkoa oppilaille aiheutti sota, kodittomuus, pimeys, kummitukset ja epäonnistuminen kokeessa. Koulu koettiin turvalliseksi ja Luhanka melko turvalliseksi paikaksi, koska kaikki tuntevat pienellä paikkakunnalla toisensa. Turvattomuutta Luhangassa aiheutti lapsille autojen kaahailu, päihteiden käyttö, mielenterveysongelmat ja vaarallisesti käyttäytyvät koirat. Maailmaa kuvattiin turvattomaksi esimerkiksi varkaiden, kidnappaajien, lapsikaupan ja sotien vuoksi.
Turvallisuutta voisi lasten mielestä edistää valaisemalla katuja, tekemällä lisää kävely- ja pyöräteitä ja suojateitä, puuttumalla autojen ylinopeuksiin sekä huolehtimalla siitä, että lapsilla on hyvä olla. Lisäksi olisi lasten mielestä tärkeää huolehtia siitä, että jokaisella ihmisellä olisi koti ja että tuhottuja sademetsiä kasvatettaisiin takaisin. Lasten mukaan on aikuisten velvollisuus huolehtia siitä, että lapset ja nuoret voivat kokea olonsa turvalliseksi. Aikuisista mainittiin erityisesti vanhemmat ja opettajat. Lapset kertoivat voivansa itse vaikuttaa turvallisuuteen kertomalla pelottavista ja ahdistavista asioista, soittamalla tarvittaessa apua tarjoavaan puhelimeen tai palkkaamalla turvavartijoita.