Lasten ja perheiden palvelut ja auttavat tahot
Lapsiasiavaltuutetun toimisto on koonnut tälle sivulle tahoja, joilta saa tukea ja lisätietoja erilaisissa hankalissa elämäntilanteissa.
Lapsiasiavaltuutetulla ei ole toimivaltaa ratkaista yksittäisen lapsen tai perheen asioita, eikä lapsiasiavaltuutettu voi ottaa niihin kantaa. Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen tai kohteluun, lue toimintaohjeita täältä.
Katso tarkemmin eri tahojen tarjoamasta avusta alta. Lista ei ole kattava. Mikäli tarvitset neuvontaa ja ohjausta julkisten palvelujen käytössä, voit olla yhteydessä Kansalaisneuvontaan.
Katso myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.
Hätänumero 112 on oikea osoite kiireellisissä, henkeä ja terveyttä uhkaavissa kriisitilanteissa. Soita numeroon 112 tai käytä 112 Suomi -sovellusta.
Kuntien ja hyvinvointialueiden sosiaali- ja kriisipäivystykset antavat kriisiapua järkyttävissä ja akuuttia kriisi- tai sosiaalihuollon apua vaativissa tilanteissa ympäri vuorokauden. Numeron löydät kuntien ja hyvinvointialueiden verkkosivuilta tai hakukoneella hakusanalla ”sosiaali- ja kriisipäivystys” + kotikuntasi nimi.
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 h/vrk joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun
-
elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla
-
olet kokenut järkyttävän tapahtuman
-
koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa
-
sinulla on itsetuhoisia ajatuksia
-
olet huolissasi läheisestäsi.
Rikosuhripäivystyksestä (RIKU) voi hakea apua, kun on joutunut rikoksen tai sen yrityksen uhriksi tai rikoksen todistajaksi. RIKUun voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai chatin kautta. Katso lisätietoja Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilta (riku.fi)
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää palveluja lapsille, nuorille ja perheille. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointialueiden vastuulla, ja varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta vastaavat kunnat. Lisätietoja palveluista saat oman kuntasi ja hyvinvointialueesi verkkosivuilta.
Jos et tiedä, mikä palvelu sinua tai perhettäsi auttaisi, voit kysyä apua neuvolasta, päiväkodista, koulun oppilashuollosta tai olla yhteydessä hyvinvointialueesi lapsiperheiden sosiaalityön palveluihin tai perhekeskukseen. Joillakin hyvinvointialueilla työskentelee myös lapsiperheiden palveluohjaaja, jolta voit kysyä neuvoa.
Monien hyvinvointialueiden verkkosivuilla on Hae apua -nappi, jonne voit jättää yhteystietosi, ja sinuun ollaan yhteydessä.
Muistathan: hätätilanteissa soita aina 112.
Voit jutella huolistasi läheistesi lisäksi myös esimerkiksi koulukuraattorin, terveydenhoitajan, opettajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa.
Lapsille ja nuorille tarkoitettuja puhelinpalveluja, verkkosivustoja tai chattejä:
- Nuortennetti on MLL:n tarjoama maksuton palvelu lapsille ja nuorille. Nuortennettiin voit soittaa, kirjoittaa tai chatata. Palvelussa voi kysyä nimettömänä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta.
- Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. MLL:n tarjoama palvelu on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on ilmainen ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Puheluita ei tallenneta.
- Nuorten nettisivuilla on Väestöliiton palvelut nuorille: chattejä, Poikien puhelin ja tietoa murrosikään, seksuaaliseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvistä aiheista
- Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7–15-vuotiaille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22.
- Sekasin-chatissa on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki ma–pe klo 9–24 ja la–su klo 15–24.
- LakiApuu tarjoaa tietoa 12–17-vuotiaille heidän omista oikeuksistaan. Kuka vain 12–17-vuotias voi ottaa yhteyttä ja jutella suoraan SOS-Lapsikylän somejuristin kanssa maksutta ja matalalla kynnyksellä eri somealustoilla. Lapset saavat tukea ja ohjeita juristilta, esimerkiksi jos lain mukaiset palvelut eivät ole toteutuneet.
- Eduskunnan oikeusasiamies valvoo lasten oikeuksia Suomessa ja käsittelee lasten ja nuorten tekemiä kanteluita. Oikeusasiamiehen kansliasta voi kysyä neuvoja kantelun tekemiseen liittyen.
Vanhempana voit jutella avun ja tuen tarpeistasi sekä kysyä neuvoa
- neuvolasta
- päiväkodista
- koulun oppilashuollosta
tai olla yhteydessä
- hyvinvointialueesi perhekeskukseen tai
- lapsiperheiden sosiaalityön palveluihin.
Joillakin hyvinvointialueilla työskentelee myös lapsiperheiden palveluohjaaja, jolta voit kysyä neuvoa.
Monien hyvinvointialueiden verkkosivuilla on Hae apua -nappi, jonne voit jättää yhteydenottopyynnön.
Monien hyvinvointialueiden perhekeskuksissa järjestetään erilaisia avoimia ryhmiä perheille, kuten perhekahviloita tai leikkikenttätoimintaa. On olemassa myös isovanhemmille ja lapsille tarkoitettuja kerhoja ja perhekahviloita. Lisäksi tarjolla saattaa olla ryhmiä tietyn teeman kuten yksinhuoltajuuden tai lapsen pitkäaikaissairauden ympärillä. Kysy rohkeasti lisää mainituilta tahoilta!
Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempien puhelin, nettikirje ja chat on tarkoitettu kaikille vanhemmille. Yhteyttä voi ottaa missä tahansa vanhemmuuteen liittyvässä asiassa nimettömänä ja luottamuksellisesti. MLL:n sivuilta löydät myös paljon eri-ikäisten lasten vanhemmille suunnattua materiaalia.
Väestöliitto tarjoaa erilaisia palveluja ja materiaaleja vanhemmille ja isovanhemmille.
Katso lapsiasiavaltuutetun toimistolta usein kysytyistä kysymyksistä Lapsen huolto ja asuminen vanhempien erotessa.
Ensi- ja turvakotien liiton eroauttamisen palveluja on tarjolla vanhemmille, lapsille ja nuorille.
Suomen Kasper ry:n eroauttamisen palvelut on tarkoitettu lapsille ja nuorille, kuten lasten eroryhmät ja nuorten erotyöpajat. Verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä erosta keskusteluun lasten kanssa ja aiheeseen liittyviä pelejä.
Miessakit järjestävät miehille suunnattuja eropalveluja.
Eroauttamisen palveluja järjestävät myös monet hyvinvointialueet ja seurakunnat, joiden palveluista löydät tietoa niiden verkkosivuilta.
Aikuisille suunnattu Nollalinjan puhelinpalvelu päivystää 24 h/vrk joka päivä maksuttomassa numerossa 080 005 005. Nollalinja auttaa myös chatin kautta arkisin klo 9–15. Voit ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Nettiturvakoti auttaa lapsia ja nuoria, jos läheiset käyttävät väkivaltaa.
Turvakamu-sovellus on tarkoitettu tarjoamaan tietoa, läsnäoloa ja turvaa omassa kännykässä.
Nettiturvakoti ja ensi- ja turvakodit tarjoavat apua myös vanhemmille, joilla on ollut väkivaltaisia ajatuksia tai jotka ovat turvautuneet väkivaltaan.
Apua kannattaa ajoissa pyytää myös oman hyvinvointialueen palveluista.
EHYT ry:n Päihdeneuvonnan puhelinpalvelu päivystää 24 h/vrk maksuttomassa numerossa 0800 90045. Vastaajina ovat päihdetyön ammattilaiset. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Lasinen lapsuus on sivusto ja chat niille nuorille, joita aikuisen juominen mietityttää tai ahdistaa.
Päihdelinkki on koonnut tietoa lapsille ja nuorille tarkoitetuista palveluista.
Nuortenlinkin teemana on mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen. Verkkosivustoa ylläpitää A-klinikkasäätiö.
Apua kannattaa ajoissa pyytää myös oman kunnan palveluista.
Otamme osaa. Surun lisäksi huoltajalla on monia käytännön asioita hoidettavana vanhempansa menettäneeseen lapseen liittyen. Esimerkiksi etuuksista, perinnönjaosta ja lapsen asemasta kuolinpesän osakkaana, tuesta, avusta ja palveluista sekä kuolemasta kertomisesta lapselle on koottu opas Suomi.fi-palveluun.
Lapsi tai nuori, voit jutella vanhempasi kuolemasta ja siihen liittyvistä asioista läheistesi lisäksi myös esimerkiksi koulukuraattorin, terveydenhoitajan, opettajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa. He ohjaavat sinut myös tarvittaessa jonkun muun avun tai palvelun piiriin.
Lisäksi on olemassa seuraavia lapsille ja nuorille tarkoitettuja puhelinpalveluja, verkkosivustoja tai chattejä:
Nuortennetti on MLL:n tarjoama maksuton palvelu lapsille ja nuorille. Nuortennettiin voit soittaa, kirjoittaa tai chatata. Palvelussa voi kysyä nimettömänä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta.
Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. MLL:n tarjoama puhelinpalvelu on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on ilmainen ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Puheluita ei tallenneta.
Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7–15-vuotiaille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22.
Sekasin-chatissa on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki ma–pe klo 9–24 ja la–su klo 15–24.
Vanhempi, jos tarvitset akuuttia kriisiapua, voit olla yhteydessä hyvinvointialueesi sosiaali- ja kriisipäivystykseen, joka antaa kriisiapua järkyttävissä ja akuuttia kriisi- tai sosiaalihuollon apua vaativissa tilanteissa ympäri vuorokauden. Numeron löydät kuntien ja hyvinvointialueiden verkkosivuilta tai hakukoneella hakusanalla ”sosiaali- ja kriisipäivystys” + kotikuntasi nimi.
Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 h/vrk joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun
-
elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla
-
olet kokenut järkyttävän tapahtuman
-
koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa
-
sinulla on itsetuhoisia ajatuksia
-
olet huolissasi läheisestäsi.
Jos huoltajana koet, että sinä tai lapsesi tarvitsette läheisten lisäksi muuta tukea ja palvelua, voit olla yhteydessä hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Jos et tiedä, mikä palvelu sinua tai perhettäsi auttaisi, voit kysyä apua neuvolasta, päiväkodista, koulun oppilashuollosta tai olla yhteydessä hyvinvointialueesi lapsiperheiden sosiaalityön palveluihin tai perhekeskukseen. Joissakin kunnissa tai hyvinvointialueilla työskentelee myös lapsiperheiden palveluohjaaja, jolta voit kysyä neuvoa. Monilla kunnilla tai hyvinvointialueilla on verkkosivuilla hae apua -nappi, jonne voit jättää yhteystietosi, ja sinuun ollaan yhteydessä.
Nuoret Lesket ry tarjoaa vertaistukea leskille ja leskiperheille. Myös esimerkiksi seurakunnat saattavat järjestää sururyhmiä lapsille tai aikuisille.