Lapset ja nuoret neuvonantajina
Lapsilla ja nuorilla on paljon ajatuksia ja kokemuksia, joista aikuisten on tärkeää kuulla. Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on pitää yhteyttä lapsiin ja nuoriin ja välittää heidän ajatuksiaan esimerkiksi päätöksentekijöille ja lasten parissa työskenteleville. Tätä tehtävää lapsiasiavaltuutettu toteuttaa Nuoret neuvonantajat -toiminnan avulla.
Lapset ja nuoret ovat lapsiasiavaltuutetun neuvonantajia, joiden ajatuksia selvitetään tapaamisissa. Vuosittain järjestetään 6–10 tapaamista lasten eri elämänaloja ja erilaisten lasten arkea ja elämää edustavien lapsiryhmien kanssa. Tapaamisissa tärkeintä on antaa tilaa lasten omille näkemyksille ja mielipiteille. Keskustelua voidaan tukea myös toiminnallisilla ja leikillisillä menetelmillä kuten ryhmätöillä, piirtämistehtävillä tai kuvien avulla. Tapaamiset järjestetään siellä missä lapset ovat, esimerkiksi varhaiskasvatusyksiköissä, kouluissa, nuorisotiloilla ja palveluissa.
Paikalla tapaamisissa ovat lapsiasiavaltuutettu sekä tapaamisen valmistelija lapsiasiavaltuutetun toimistosta. Tapaamisista saatua tietoa hyödynnetään laajasti lapsiasiavaltuutetun aloitteissa, kannanotoissa, kirjelmissä, lausunnoissa, artikkeliteoksissa, raporteissa ja toimiston viestinnässä siten, että kenenkään nimi tai henkilötiedot eivät tule esiin.
Nuoret neuvonantajat toimivat kolmella tavalla:
- Nuone-teematapaamiset ovat yleensä tietyn teeman ympärille rakennettuja lapsiryhmien yksittäisiä tapaamisia. Tapaamisten teemat liittyvät pääsääntöisesti lapsiasiavaltuutetun vuoden strategiseen painopistealueeseen.
- Nuone-tiimit ovat useamman kerran tavattavia lapsiryhmiä, joiden kanssa keskustellaan niistä asioista, joita lapset itse nostavat esille. Säännöllisesti tavattaviin Nuone-tiimeihin osallistuu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia.
- Nuone-vierailut ovat yksittäisiä lapsiryhmien tapaamisia, joissa keskustellaan sellaisista asioista, jotka ovat ajankohtaisia lapsille juuri sillä hetkellä.
Teematapaamisten tarkoituksena on selvittää lasten ajatuksia, kokemuksia ja mielipiteitä tietystä teemasta, kuten lapsiasiavaltuutetun vuoden painopisteestä. Teematapaamisiin valitaan lapsiryhmiä, jotka edustavat eri-ikäisiä tai eri puolilla Suomea asuvia lapsia tai teeman kannalta eri näkökulmista ajattelevia lapsia.
Tapaamisia varten valmistellaan keskustelurunko, jota sovelletaan tilanteen mukaan. Lisäksi tapaamisissa voidaan hyödyntää erilaisia toiminnallisia ja leikillisiä menetelmiä. Tapaamisten keskustelut tallennetaan jatkokäyttöä varten. Lisäksi keskusteluista tehdään koonti, joka lähetetään osallistujille kommentoivaksi ja täydennettäväksi.
Nuone-tiimissä selvitetään lasten ja nuorten ajatuksia ja näkemyksiä heidän itsensä esiin nostamista teemoista. Tiimin tapaamisissa jutellaan lapsille ja nuorille tärkeistä asioista sekä ajankohtaisista kuulumisista lasten yksityisyyttä kunnioittaen. Nuone-tiimi kokoontuu 4–6 kertaa, ja tiimi voi olla esimerkiksi koululuokka, harrastusryhmä tai varhaiskasvatusyksikön tai jonkin muun palvelun piirissä oleva lapsiryhmä.
Nuone-tiimien avulla pyritään tavoittamaan erityisesti lapsia ja nuoria, jotka eivät aina tule kuulluiksi, jotka hyötyvät useasta tapaamiskerrasta tai jotka eivät ole mukana vaikuttamistoiminnassa. Toteutuksessa huomioidaan lasten toiveet ja tarpeet sekä hyödynnetään toiminnallisia ja leikillisiä keinoja.
Lasten ja nuorten keskustelut ja eri tavoin esitetyt näkemykset tallennetaan ja dokumentoidaan jatkokäyttöä varten. Dokumentointia tehdään yhdessä osallistujien kanssa, ja heillä on mahdollisuus kommentoida sekä täydentää näkemyksiään tapaamisten aikana. Lisäksi keskusteluista tehdään koonti, joka lähetetään osallistujille kommentoivaksi ja täydennettäväksi.
Vierailujen tarkoituksena on selvittää, mikä vierailuhetkellä on ajankohtaista lasten elämässä ja arjessa . Vierailut suuntautuvat pääsääntöisesti sinne, missä lapset ovat, esimerkiksi kouluihin, nuorisotiloille tai lastensuojeluyksiköihin. Nuone-vierailut voidaan toteuttaa osana laajempaa vierailua esimerkiksi kuntiin. Vierailuja varten ei tehdä tarkkaa suunnitelmaa, vaan tarkoituksena on vapaamuotoisesti keskustella niistä asioista, joita lapset haluavat tuoda esille.
Tietoa mukana oleville lapsille ja nuorille
Kiva, kun olette mukana lapsiasiavaltuutetun Nuoret neuvonantajat -toiminnassa!
Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa. Lapsen oikeudet kuuluvat kaikille alle 18-vuotiaille lapsille, jotta kaikilla lapsilla olisi hyvä olla.
Lapsiasiavaltuutetun työssä on tärkeää kuulla lasten ja nuorten näkemyksiä. Siksi järjestämme tapaamisia lasten ja nuorten kanssa. Viemme lasten ja nuorten näkemyksiä eteenpäin muille aikuisille, esimerkiksi päättäjille, jotka säätävät lakeja.
Lapset ja nuoret saavat etukäteen tietoa tapaamisista heille tutulta aikuiselta, esimerkiksi opettajalta. Tapaamisilla lapsiasiavaltuutetun toimiston työntekijät tulevat lasten ja nuorten luokse esimerkiksi kouluun tai päiväkotiin. Tällöin lapset ja nuoret ovat lapsiasiavaltuutetun neuvonantajia ja saavat kertoa omia ajatuksiaan. Osallistuminen on vapaaehtoista, ja omista mielipiteistä tai ajatuksista saa kertoa juuri sen verran kuin itse haluaa. Tapaamisissa ei aina pelkästään jutella vaan lapset ja nuoret voivat kertoa ajatuksiaan myös esimerkiksi pelaamalla, leikkimällä, piirtämällä tai kirjoittamalla.