Barn och unga som rådgivare
Barn och ungdomar har mycket tankar och erfarenheter. Det är viktigt att de vuxna får höra dem. Barnombudsmannen ska upprätthålla kontakter med barn och unga och förmedla deras synpunkter till exempel till beslutsfattarna och personer som arbetar med barn. Barnombudsmannen genomför denna uppgift med hjälp av Unga rådgivare.
Barn och unga fungerar som rådgivare till barnombudsmannen. Deras tankar utreds under mötena. Årligen anordnas 6–10 möten med barngrupper som representerar olika livsområden och olika barns vardag och liv. Det viktigaste under mötena är att ge utrymme för barnens egna uppfattningar och åsikter. Samtalet kan stödjas med funktionella och lekfulla metoder såsom grupparbeten, teckningsuppgifter eller bilder. Möten anordnas där barnen finns, till exempel på småbarnspedagogikenheter, skolor, ungdomsgårdar och inom barnskyddstjänster.
I regel ansvarar barngruppers handledare eller de vuxna inom målgruppens bakgrundsorganisation för de praktiska arrangemangen för mötena. Barnombudsmannen och mötets beredare från barnombudsmannens byrå deltar i mötena. Information som erhållits under mötena utnyttjas brett i barnombudsmannens initiativ, ställningstaganden, skrivelser, utlåtanden, samlingsverk och rapporter samt i barnombudsmannens byrås kommunikationer.
Unga rådgivare fungerar på tre olika sätt.
- Temamötena med Unga rådgivare är i regel enskilda möten med barngrupper som formats kring ett visst tema. Teman för mötena förknippas i huvudsak med barnombudsmannens strategiska prioriterade område för året.
- Unga rådgivare-team är barngrupper med vilka man möts flera gånger och diskuterar de frågor som barnen själva lyfter fram. I dessa team ingår i synnerhet barn som befinner sig i en sårbar ställning.
- Unga rådgivare-besök är enskilda möten med barngrupper där man diskuterar frågor som är aktuella för barnen.
Syftet med temamötena är att ta reda på barnens tankar, erfarenheter och åsikter om ett visst tema, till exempel om barnombudsmannens prioriterade område för året. Till temamöten väljs barngrupper som representerar barn i olika åldrar, barn som bor på olika håll i Finland eller barn som har olika synvinklar på temat.
För mötena bereds samtalsunderlag som anpassas enligt varje situation. Under mötena kan man också använda olika funktionella metoder och lekar. Samtalen från mötena spelas in för vidare användning. Dessutom upprättas promemorior om samtalen som skickas till deltagarna för kommentering och komplettering.
Med Unga rådgivare-team utreds barn och ungas tankar och åsikter om teman som de själva lyfter fram. Under teamens möten diskuterar man frågor som är viktiga för barn och unga samt aktuella frågor med respekt för barnens personliga integritet. Ett Unga rådgivare-team träffas 4–6 gånger, och ett team kan bestå till exempel av en skolklass, en hobbygrupp eller en barngrupp inom småbarnspedagogiken eller någon annan tjänst.
Med Unga rådgivare-team vill man i synnerhet nå barn och unga som inte alltid blir hörda, som gagnas av flera möten av samma grupp och som inte annars deltar i påverkansarbete. Mötena genomförs med beaktande av barnens önskemål och behov genom funktionella metoder och lekar.
Barn och ungas samtal och de åsikter som de på olika sätt för fram sparas och dokumenteras för vidare användning. Dokumenteringen sker tillsammans med deltagarna, och de kan kommentera och komplettera sina åsikter under mötena. Dessutom upprättas promemorior om samtalen som skickas till deltagarna för kommentering och komplettering.
Syftet med Unga rådgivare-besök är att ta reda på vilka frågor som är aktuella i barnens liv och vardag. Besöken anordnas i regel på platser där barnen finns, till exempel skolor, ungdomslokaler eller barnskyddsenheter. Unga rådgivare-besök kan genomföras som en del av ett mer omfattande besök till exempel hos kommuner. Besöken följer inte någon precis plan, utan avsikten är att fritt diskutera frågor som barnen vill lyfta fram.
Information till barn och unga som deltar i Unga rådgivare-verksamheten
Vad roligt att ni deltar i barnombudsmannens Unga rådgivare-verksamhet!
Barnombudsmannen ska främja barnets rättigheter i Finland. Barnets rättigheter gäller alla barn under 18 år för att alla barn ska må bra.
Det är viktigt för barnombudsmannens arbete att få höra barn och ungas åsikter. Därför ordnar vi träffar med barn och unga. Vi för barn och ungas synpunkter vidare till andra vuxna, till exempel beslutsfattare som stiftar lagar.
Barn och unga får information om möten på förhand av en vuxen som de känner, till exempel en lärare. Vid möten kommer anställda från barnombudsmannens byrå till exempel till skolan eller daghemmet. Barn och unga blir barnombudsmannens rådgivare och kan berätta sina egna tankar. Det är frivilligt att delta i dessa möten, och man får välja hur mycket man vill berätta om sina egna åsikter och tankar. Möten är inte alltid bara diskussioner, utan barn och unga kan också berätta om sina tankar till exempel genom spel, lek, riktningar eller skriftligt.