Hyppää sisältöön

LASTEN JA NUORTEN YKSITYISYYTTÄ KUNNIOITETTAVA KRIISIUUTISOINNISSA

Tiedote 20.11.2007

Lapsiasiavaltuutetun ja MLL:n kannanotto Jokela-uutisoinnista
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vetoavat Lapsen oikeuksien päivänä aikuisiin lasten kuulemisen ja kunnioittamisen puolesta. Lapsilla on oikeus tulla kuulluksi ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti heitä itseään koskevissa asioissa. Lapsilla on ehdoton oikeus myös yksityisyyteen.

MLL ja lapsiasiavaltuutettu vaativat, että nuorten esittämä kritiikki median toiminnasta Jokelan ampumavälikohtauksen uutisoinnissa otetaan vakavasti. Suuri osa toimittajista teki työtään Jokelassakin hyvää ammattietiikkaa noudattaen. Valitettavasti myös vakavia ylilyöntejä nähtiin.

MLL ja lapsiasiavaltuutettu esittävät, että Julkisen sanan neuvosto paneutuisi oma-aloitteisesti Jokela-uutisointiin. Neuvosto voisi arvioida onko tarvetta tarkentaa journalistin ohjeita erityisesti alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten kohtaamiseen kriisitilanteissa.

- Traumaattisten tapahtumien uutisoinnissa tarvitaan erityistä hienotunteisuutta. Järkyttäviä tapahtumia kokeneita ihmisiä ei pitäisi haastatella. Erityisesti tämä koskee lapsia ja nuoria. Kriisitilanteissa ihmiset tarvitsevat läheistensä tukea ja rauhaa käsitellä tapahtunutta. Lapsilla on oikeus sekä fyysiseen että psyykkiseen koskemattomuuteen, muistuttaa MLL:n ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava.

- Lapsilla on oikeus erityiseen suojeluun myös tiedotusvälineiden lähteenä.
Esimerkiksi Norjassa journalistin ohjeisiin sisältyy pyyntö toimittajille noudattaa erityistä huomaavaisuutta, kun he kohtaavat surevia tai shokissa olevia ihmisiä, toteaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Lisätietoja:
MLL:n ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava p. 075 324 5622, 040 511 3809
Viestintäjohtaja Liisa Partio p. 075 324 5512, 040 580 8984
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula p. 050 530 9697