Hyppää sisältöön

”Hallituksen peruttava esitys limuviinoista”

Tiedote 2.12.2016
Julkaisuvapaa heti

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää vastuuttomana hallituksen kaavailua luopua alkoholilain uudistuksessa kaupoissa myytävän alkoholin valmistustaparajoitteesta.

Ruokakaupoissa myytävä alkoholi on nykyisin valmistettu käymisteitse. Jos hallituksen tahto toteutuu, Ready to drink -juomat eli limuviinat tulevat ruokakauppoihin. Tällä hetkellä vain joitakin limuviinoja myydään Alkossa. Mahdollinen lakiuudistus siirtäisi limuviinojen myynnin nykyisestä 350 Alkosta noin 5300 myyntipisteeseen. Alkoholi olisi entistä helpommin lasten ja nuorten saatavilla, kun myyntipaikat lisääntyvät. Limuviinojen tulo päivittäistavarakauppoihin mahdollistaisi lisäksi niiden myynnin nykyistä selkeästi halvemmalla. Limuviinoja voitaisiin käyttää esimerkiksi sisäänheittotuotteina myyden niitä edullisesti tai ne voisivat olla tarjouksessa.

- Hallituksen linja vaarantaa merkittävällä tavalla lasten ja nuorten hyvinvointia. Kenen etu on hallitukselle tärkein? Limuviinojen tuonnille tuhansiin myyntipisteisiin ei ole kestäviä perusteluita. Hallituksen päätökset eivät perustu tutkittuun tietoon tavoitteena edistää ihmisten hyvinvointia ja vähentää yhteiskunnan pahoinvointimenoja. Hallituksen toimet päinvastoin uhkaavat lisätä terveyshaittoja ja tätä kautta yhteiskunnan kuluja. Pidän välttämättömänä, että hallitus arvioi alkoholilakia lapsen edun näkökulmasta. Hallituksen on otettava tosissaan vastuullisten tutkijoiden ja virkakunnan esille tuomat kansanterveydelliset ja kansantaloudelliset ongelmat. Silloin limuviinaongelmaa ei Suomeen tuoda, lapsiasiavaltuutettu Kurttila toteaa.

Alkoholilain tavoitteeksi esitetään, että alkoholipitoisten aineiden kulutusta vähennetään ja niihin liittyvää elinkeinotoimintaa rajoitetaan ja valvotaan alkoholin käyttäjilleen, muille ihmisille ja koko yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi.

Lisätietoa:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757