Hyppää sisältöön

HUOSTAANOTETUT LAPSET JA NUORET PÄÄSEVÄT ÄÄNEEN


Tiedote 12.9.2011
"Uskomme Sinuun - Usko Sinäkin" -kiertue etenee tällä viikolla Kuopioon. Lapsiasiavaltuutetun toimisto kuulee yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Pesäpuu ry:n Selviytyjät-ryhmän ja Lastensuojelun Keskusliiton edustajien kanssa huostaanotettujen lasten ja nuorten mielipiteitä lastensuojelusta ja sijaishuollosta. Kokemustietoa välitetään palveluita suunnitteleville ja niistä päättäville aikuisille.

- Lapset tuovat esille meitä kiinnostavaa yleisen tason tietoa lastensuojelun ja sijaishuollon tilasta. Viemme yhdessä lasten ja nuorten kanssa viestiä päättäjille, kertoo kiertuetta valmistellut lakimies Jaana Tervo lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

Hän on iloinen USUS-kiertueen Kuopiossa saamasta vastakaiusta. Kesäkuussa Espoosta käynnistynyt kiertue on osoittanut tärkeäksi myös vertaisnäkökulman, jota tilaisuuksiin tuo Pesäpuu ry:n Selviytyjät-ryhmä. Nuorten huolenaiheita ovat tähän mennessä olleet esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus ja tiedon puute olemassa olevista oikeusturvakeinoista ja palveluista.

- Esimerkiksi sosiaaliasiamiehen palvelut eivät yleensä ole näille nuorille tuttuja, Jaana Tervo sanoo.

Kootun tiedon perusteella halutaan vaikuttaa etenkin sosiaali- ja terveydenhuoltoa valvovan Valviran lastensuojelun valvontaohjelmaan. Lastensuojelun laadun kehittämisessä tärkeitä tahoja ovat myös aluehallintovirastot sekä kunnat.

Jaana Tervo muistuttaa, että kaupungin viranhaltijat ja muutkin lapsen arkea elävät aikuiset ovat keskeisessä roolissa siinä, että sijaishuollossa olevat lapset ja nuoret saavat äänensä kuuluviin. USUS-kiertueen tavoitteena on vaikuttaa valvontaviranomaisiin niin, että syntyisi alueellisia sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten ryhmiä, joita valvontaviranomaiset voisivat kuulla.

- On hyviäkin esimerkkejä kuulemisesta ja myös asioihin vaikuttamisesta kuulemisen seurauksena. Kuulluksi tulemisen kokemuksella voi olla todella suuri vaikutus siihen miten lapsi luottaa aikuisiin, Jaana Tervo mainitsee.

Kiertue jatkaa seuraavaksi Vaasaan, jossa vastaava tilaisuus järjestetään lokakuun alussa. Eri paikkakunnilla järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä toimitetaan tietoa myös alueellisille tiedotusvälineille.

Lisätietoja: Lapsiasiavaltuutetun toimisto
Jaana Tervo
[email protected]
lakimies
(09) 160 73987
050 575 2091