Verkkouutinen 15.10.2013

Ihmisoikeudet tutuiksi toiminnallisin keinoin

Kuvitellaan, että olemme kaikki lähdössä autiolle saarelle, vaihtoehtoja ei ole. Emme lähde lomalle vaan tarkoitus on jäädä sinne asumaan. Pitää pakata mukaan kaikki mitä tarvitaan elämiseen autiolla, tuntemattomalla saarella.

Ryhmä lasten, opettajien, hoitajien ja myös vanhempien parissa työskenteleviä aikuisia pohtii ja perustelee valintojaan, jonka kohteet harjoituksen kuluessa hupenevat. Yksi kerrallaan luovutaan lastista.

Jyväskylän yliopiston Agorassa on käynnissä lapsiasiavaltuutetun järjestämä ihmisoikeuskasvatuksen toiminnallisten menetelmien koulutus. Tilaisuudessa tutustutaan Euroopan neuvoston tuottaman Compasito-oppaan aineistoon.

Kouluttajana toimii Mirkka Jalonen-Alava, ja mainittu harjoitus on lapsiasiavaltuutetun toimistossa myös työskennelleen Elina Nivalan sovellus yhdestä Compasito-oppaan 40 harjoituksesta, "Purjehdus uuteen maahan".

– Yhtä oikeaa vastaustahan tässä harjoituksessa ei ole, vaan tärkeää on pohtia eri asioiden merkitystä itselleen ja kullekin osanottajalle, Mirkka Jalonen-Alava muistuttaa.

Työkaluja arvokysymysten käsittelyyn

Compasito antaa kasvattajille työkaluja arvojen ja erilaisten sosiaalisten kysymysten käsittelyyn yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Mirkka Jalonen-Alava toteaa Compasito-koulutuksen sopivan etenkin kasvattajille ja kouluttajille, jotka työskentelevät lasten, opettajien, lapsia hoitavan henkilöstön, mutta myös vanhempien parissa.

Kokeneen kouluttajan mukaan harjoitukset on suunnattu 6-13-vuotiaille, mutta niiden soveltaminen myös muille ikäryhmille on helppoa.

– Ne perustuvat lapsen ja ohjaajan olemassa oleville tiedoille ja kokemuksille, eli erityistaitoja ei tarvita. Ohjaajilla on kuitenkin hyvä olla kokemusta ja osaamista epämuodollisen kasvatuksen menetelmistä, Mirkka Jalonen-Alava sanoo.

Koulutuksen jälkeen osanottajat saavat hyödyllisiä linkkejä sisältävän esitysaineiston Compasitosta sekä esillä ollutta materiaalia. Mukana ovat esimerkiksi lapsiasiavaltuutetun kissamaskotin, Sisun, Lapsella on oikeus -taulut oheismateriaaleineen, jotka sopivat työskentelyyn pientenkin lasten kanssa. Sisu-kissamateriaalit kiertävät jatkuvasti Suomen alakouluja. Tästä lisää Sisun omilla sivuilla www.lastensivut.fi.

Jokaisen lapsen ihmisoikeuksia arkeen

Iltapäivän mittaiseen toiminnalliseen koulutukseen ovat hakeutuneet ihmisoikeuskasvatuksesta kiinnostuneet, lasten ja nuorten tai näiden kanssa toimivia ammattilaisia itsekin kouluttavat ammattilaiset.

Lapsitoiminnan ohjaaja Kati Partti on tullut Jyväskylään Mikkelistä. Hän kouluttaa ohjaajia muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaveriksi mulle -toimintaan, jossa vapaaehtoiset aikuiset toimivat lasten ja nuorten harrastuskavereina, ystävinä ja ohjaajina.

Kati Partille ihmisoikeuskasvatuksen arvopohja on läheinen, mutta yli kymmenvuotiaiden lasten perheiden kanssa työskennelleenä hän kertoo huomanneensa, että lapsen oikeudet eivät ole kaikille itsestään selviä.

– Tavoitteena on, että saataisiin lapsi näkyvämmäksi ja osallistumaan omaan elämäänsä. Että lapset saisivat tunteen, että heitä kuullaan, heidät nähdään ja he saavat osallistua, Kati Partti sanoo.

Hänestä sisällöt sopivat kaikille, jotka itse työskentelevät lasten parissa tai kouluttavat lasten ja nuorten kanssa toimivia. Hän pitää myös Compasito-aineiston monikulttuurista lähestymistapaa tarpeellisena ja ajankohtaisena.

– Mikkelissä kuten monilla muillakin paikkakunnilla on yhä enemmän monista eri kulttuureista tulleita ihmisiä. Kyllä lapset ovat tekemisissä heidän kanssaan, hän huomauttaa.

– Eikä ihmisoikeuskasvatus tekisi pahaa vanhemmillekaan. Voisi järjestää vaikka toiminnallisen vanhempainillan, hän ehdottaa.

Kattava Compasito-opas verkossa

Kattava Compasito-opas ilmestyi suomeksi vuoden 2012 alussa. Se antaa perustiedot ihmisoikeuksista sekä työkaluja arvojen ja erilaisten sosiaalisten kysymysten käsittelyyn. Kirjaan voi tutustua lapsiasiavaltuutetun verkkosivuilla www.lapsiasia.fi ja sitä voi ostaa Lasten Keskuksesta, puh. 09 6877 4530, [email protected], www.lastenkeskus.fi.

Compasito-opas lapsiasiavaltuutetun verkkosivuilla (PDF 21 Mt)

Euroopan neuvoston Compasito-sivut

Compasito-koulutus Helsingissä 6.11.2013

Seuraava kansallinen Compasito-koulutus lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia edistäville järjestötoimijoille pidetään Rauhanasemalla Itä-Pasilassa Helsingissä 6.11.2013 kello 9-16. Koulutus toteutetaan yhdessä lapsiasiavaltuutetun, Osallisuuden vahvistajat -verkoston sekä Suomen Unicefin Lapsen oikeudet toiminnallisesti -hankkeen kanssa. Koulutukseen mahtuu 20 henkilöä, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Sitovat ilmoittautumiset 23.10. mennessä osoitteessa

http://www.kerhokeskus.fi/fi/opettajat_ja_ohjaajat/compasito-kouluttajakoulutus_6112013#
Vastaava kansallinen koulutus eri toimijoiden laajana yhteistyönä järjestettiin huhtikuussa Tampereella. Lisäksi lapsiasiavaltuutetun toimisto on järjestänyt tänä vuonna yhteensä kolme paikallista Compasito-koulutusta Keski-Suomessa, yhden Suolahdessa ja kaksi Jyväskylässä.