Hyppää sisältöön

JOHANNA KIILI LAPSIASIAVALTUUTETUN TOIMISTOON EDISTÄMÄÄN LASTEN JA NUORTEN OSALLISTUMISTA


Tiedote 4.4.2011
YTT Johanna Kiili on aloittanut huhtikuun alusta lapsiasiavaltuutetun toimistossa lasten ja nuorten osallistumisesta ja lapsen oikeuksien tiedotuksesta vastaavana ylitarkastajana. Kiili siirtyi tehtäväänsä Jyväskylän yliopistosta, jossa hän työskenteli viimeksi tutkijatohtorina Suomen Akatemian hankkeessa.

Jyväskylän yliopistossa Johanna Kiili on toiminut sosiaalityön assistenttina, lehtorina ja tutkijana vuodesta 2003. Hän on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi lasten osallistumisen voimavaroista 2006.

Väitöstutkimuksessaan hän osoitti lasten osallistumisen kannalta tärkeiksi sosiaaliset ja kulttuuriset voimavarat, kuten sukupolvien välisen ja lasten keskinäisen yhteistyön.

Johanna Kiilillä on pitkä kokemus lasten osallistumisen tutkimuksessa ja kehittämisessä sekä lapsen oikeuksien edistämisessä. Hän on ollut muun muassa laatimassa hyvinvointimittaria 5-13-vuotiaille lapsille ja kehittämässä oppilaskuntatoimintaa ja lasten alueellisen osallistumisen malleja Jyväskylässä vuosituhannen vaihteessa.

Viimeksi hän on koonnut aineistoa tutkimushankkeeseensa Tampereen Lasten Parlamentilta. Johanna Kiili on myös Suomen Lasten Parlamentin säätiön neuvottelukunnan jäsen. Hän on toiminut aiemmin myös sosiaalityöntekijänä.

- Lasten ja nuorten osallistumisen ja osallisuuden tunteen vahvistamisen haasteena on edustuksellisten rakenteiden vakiinnuttaminen sekä niiden täydentäminen muilla, epämuodollisemmalla kuulemisen, vaikuttamisen ja osallistumisen muodoilla, sanoo Johanna Kiili.

Samaa tehtävää aiemmin viransijaisena hoitivat Elina Nivala ja Mirkka Jalonen-Alava. Elina Nivala siirtyi Itä-Suomen yliopistoon lehtoriksi ja Mirkka Jalonen-Alava jatkamaan erityispedagogiikan opintojaan.