Hyppää sisältöön

KASVATA ILOLLA – KEHU LAPSI PÄIVÄSSÄ


Tiedote 11.11.2011
Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta.

Lapsen oikeuksien päivän teemana on tänä vuonna lapsen oikeus kasvatukseen. Lasten, nuorten ja perheiden järjestöt ja lapsiasiavaltuutettu haluavat korostaa kotikasvatuksen ja aikuisten kasvatuskumppanuuden merkitystä.

Lapsen oikeus kasvatukseen

Lapsen oikeuksien päivä puhuu myönteisen kasvatuksen puolesta: kasvata ilolla ja arvovallalla, ei väkivallalla.

Päivän teemat on koottu esitteeseen Kasvata ilolla. Se vetää kasvatuksen uutta linjaa seuraavilla kiteytyksillä:
  • Aikaa kasvatukseen - Kasvatus on lapsen kohtaamista. Kun voit valita, valitse aikaa lapselle.
  • Jokainen kasvattaa esimerkillään - Kasvatus on aikuisten yhteistä kumppanuutta. Vanhempia ei saa jättää yksin kasvatustehtävässään.
  • Lapsella on oikeus hyvään kasvatukseen - myös kotona. Hyvä kotikasvatus syntyy myönteisestä ja kuuntelevasta ilmapiiristä.
  • Kasvata arvovallalla, ei väkivallalla! - Oikeus väkivallattomaan elämään kuuluu jokaiselle.
  • Kehu lapsi päivässä! - Kun opettelee huomaamaan lapsessa hyviä, kehuttavia ominaisuuksia, altistuu itsekin positiiviselle muutokselle.
  • Lapsen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia - YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikki alle 18-vuotiaat ovat lapsia. Lapsen ihmisoikeudet eivät siirrä aikuisten valtaa tai vastuuta lapsille.
Esite löytyy osoitteesta www.lskl.fi/verkkokauppa
Sen ovat tuottaneet Lastensuojelun Keskusliitto, Kuntaliitto, Lapsiasiavaltuutettu, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Opetushallitus, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, PTK - Poikien ja tyttöjen keskus, Suomen Lasten Parlamentti, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry, Suomen UNICEF ja Suomen Vanhempainliitto.  Esitteen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Viikon tapahtumia

Suomen UNICEF kampanjoi lapsen oikeuksien puolesta ja kuritusväkivaltaa vastaan. Maanlaajuinen Kuritus ei kasvata -kampanja näkyy TV:ssä, elokuvateattereissa, kaduilla ja verkossa kampanjavideoissa ja mainoksissa 14.-27. marraskuuta. Kampanja tarjoaa aiheelle oman keskustelufoorumin Vauva-lehden verkkosivuilla, jossa asiantuntijapaneeli käsittelee aihetta keskiviikkona 16.11. klo 10-16. www.unicef.fi
Suomen Lasten Parlamentti kokoontuu täysistuntoon Tampere-talolle 14.-15.11.2011. Mukana istunnossa ovat kautensa päättävät sekä uuden kauden edustajat. www.lastenparlamentti.fi
Lasten terveyskäräjät kysyy torstaina 16.11. klo 9.30-15 Eduskunnan Pikkuparlamentissa, onko kasvatus tänään mahdoton tehtävä. Lasten terveysfoorumi ja eduskunnan lapsen puolesta -ryhmä kutsuvat keskusteluun eri alojen ammattilaisia, kehittäjiä, kouluttajia, päättäjiä, järjestöväkeä ja toimittajia. www.tekry.fi
Plan Suomen Lastenhallitus järjestää yläkouluikäisille workshopin lapsen oikeuksista ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta 14.-16.11. toimintakeskus Hapessa. Lastenhallituksen nuoret vastaavat kysymyksiin lapsen oikeuksista virtuaaliyhteisö Habbo Hotelissa keskiviikkona 16.11. kello 16.00. Lastenhallituksen 10-vuotisjuhlaa vietetään Kulttuuriareena Gloriassa yli 400 koululaisen voimin 17.11. klo 12.30-15.00. www.plan.fi
Lisää tapahtumia Facebookissa www.facebook.com/lastenoikeudet
Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta YK: lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen vuosipäivänä. Suomessa vuonna 1991 voimaan tullut sopimus velvoittaa valtioita tiedottamaan lasten oikeuksista niin lapsille kuin aikuisille. Myös järjestöt ja lapsiasiavaltuutettu arvioivat ja edistävät sopimuksen toteutumista ja tunnetuksi tekemistä. Lisätietoja:

Lapsiasiavaltuutettu
Maria Kaisa Aula
Puh. 050 530 9697 [email protected]
Suomen UNICEF
Ohjelmajohtaja Inka Hetemäki
Puh. 040 545 4837
[email protected]
Viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen
Lastensuojelun Keskusliitto
Puh. 050 365 1533
[email protected]