Hyppää sisältöön

LAPSEN OIKEUDET OSAKSI KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN TOIMINTAA


Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula toivoo, että lapsen oikeudet otettaisiin osaksi kouluopetusta sekä osaksi kaikkien lasten kanssa työskentelevien koulutusta.

- Lapsilla on oikeus tietää omista oikeuksistaan ja aikuisten pitää tuntea ne. Valtion pitää kantaa siinä vastuunsa ja ottaa ihmisoikeuskasvatus osaksi koulujen ja oppilaitosten toimintaa, Maria Kaisa Aula muistuttaa.

Lapsen oikeus osallistua, tulla kuulluksi ja vaikuttaa on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen 20-vuotisjuhlavuoden erityinen teema.  Lapsiasiavaltuutettu korostaa, että tämän oikeuden toteutuminen myös käytännössä edellyttää, että lapset saavat ymmärrettävää tietoa elämäänsä liittyvistä asioista ja voivat sitten muodostaa ja kertoa niistä oman mielipiteensä. Se auttaa myös päättäjiä tunnistamaan päätösten vaikutuksia lapsiin ja tekemään parempia ratkaisuja.

- Kunnissa tehdään paljon päätöksiä, jotka olennaisesti vaikuttavat lasten elämään ja hyvinvointiin. Harva kunta kuitenkaan on selvittänyt, mitä lapset ajattelevat esimerkiksi päivähoitoryhmiensä koosta, kouluruokailun säästötoimista tai kyläkoulujensa lakkauttamisesta. Päätösten lapsivaikutusten ennakointia pitää lisätä,  Maria Kaisa Aula sanoo.
Lapsiasiavaltuutettu osallistuu lapsen oikeuksien päivänä 20.11 Suomen lasten parlamentin juhlaistuntoon Helsingissä sekä Suomen nuorisovaltuustojen kokoukseen.  Keskiviikkona lapsiasiavaltuutettu vetää päättäjien paneelikeskustelua Tampereella.

Tietoa eri kielillä

Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on edistää ja seurata lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa.
Lapsiasiavaltuutetun verkkosivuilta www.lapsiasia.fi löytyy paitsi alkuperäinen sopimusteksti suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi, sopimuksen keskeinen sisältö myös helposti luettavassa esitemuodossa. Esite on julkaistu mainittujen kielten lisäksi myös koltan- ja Inarin-saameksi, romanikielellä sekä juuri ilmestyneenä venäjänkielisenä versiona. Myös viittomakielistä lapsen oikeuksien esitettä suunnitellaan.

Nettipeli Seikkailu Sisunmaassa avaa lapsen oikeuksia

Nyt lapsen oikeuksiin voi tutustua myös nettipelin avulla. Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivuilla www.lastensivut.fi on julkaistu nettipelin pilottiversio, joka vie seikkailulle puolustamaan Sisunmaan lasten oikeuksia ja ilmaisuvapautta. Peliä kehitellään edelleen ja palaute on tervetullutta.
Osallistumisen ja vaikuttamisen aihepiiriä on käsitelty sivustolla muutenkin laajasti ja lasten omille tarinoille on Lasten sivuilla annettu entistä enemmän tilaa.

Sisu-kissalle ruotsinkielinen serkku Sam

Lastensivuilla seikkaileva lapsen oikeuksien tunnetuksi tekijä, Sisu-kissa on saanut ruotsinkielisen serkun Samin. Kovasti serkkunsa oloinen pehmolelu Sam on tarttunut innokkaasti tärkeään tehtäväänsä ja vie näinä viikkoina lapsen oikeuksien sanomaa Turunmaan saariston lapsille. Samin päiväkirja löytyy suomeksi ja ruotsiksi Lasten sivuilla.
Lue lisää Lasten sivuilta!

Lisätietoja: Lapsiasiavaltuutettu
Maria Kaisa Aula
[email protected]

Ylitarkastaja
Elina Nivala
[email protected]