Hyppää sisältöön

LAPSEN OIKEUKSIEN JUHLAVUOSI ALKAA


Tiedote 18/2008 (17.11.2008)

Torstaina 20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää. Teemana on lapsen oikeus lepoon, leikkiin ja virkistykseen. Lapsiasiavaltuutettu julkaisee kuudensadan lapsen mielipiteitä vapaa-ajasta, kodista, koulusta ja lapsen olemisesta otsikolla "Asiaa aikuisille!".  Julkaisuun voit tutustua verkkopalvelussa www.lapsiasia.fi   torstaista lähtien.

Torstaina avataan Helsingissä Säätytalolla pidettävässä seminaarissa myös lapsen oikeuksien 20-vuotisjuhlavuosi. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta sopimuksen hyväksymisestä YK:ssa. Vuoden pääteemana on lapsen oikeus osallistua vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Lapsiasiavaltuutettu, lasten ja perheiden järjestöt, ev-lut kirkon kasvatus ja nuorisotyö sekä valtioneuvoston lasten, nuorten ja perheiden politiikkaohjelma kampanjoivat vuoden aikana YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuuden edistämiseksi.

Kurkista lasten maailmaan!

Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivuilla voi myös aikuinen kurkistaa lasten maailmaan. Sivuilla on koululaisten itse tekemää uutta aineistoa sekä mukavia tehtäviä alakoululaisille. Esimerkiksi Nilsiän tokaluokkalaiset ovat etsineet valokuvin koulunsa pihan hyvät ja huonot paikat.

Valtakunnallisen Lasten parlamentin puheenjohtaja Silva Järvinen patistaa haastattelussaan aikuisia lopettamaan kiusaamisen koulussa heti alkuunsa. "Kun kiusaajat tietävät, että siihen on turha ryhtyä, se lopetetaan heti, eivätkä he jatkossa aloitakaan kiusaamista",  Silva Järvinen perustelee.

Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivut löytyvät nyt omasta osoitteestaan www.lastensivut.fi. Yhteistyökumppanina on Jyväskylän yliopisto.

Lapsen oikeuksien esite nyt myös romanikielellä

Lapsiasiavaltuutettu on julkaissut YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksesta esitteen nyt myös romanikielellä. Aiemmin on julkaistu esitteet suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi sekä inarin ja koltansaameksi.

Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1989 ja Suomen eduskunta sitoutui siihen vuonna 1991.

Sopimus velvoittaa aikuisia lasten yhdenvertaiseen kohteluun. Lapsella on oikeus hyvään elämään omaan tahtiinsa lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. Lapsella on oikeus erityiseen suojeluun sekä riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista. Lapsella on myös oikeus osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi häntä koskevissa asioissa.

Lapsen oikeudet romanikielellä
Lapsen oikeudet suomen kielellä
Lisätietoja:
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula puh. 050- 530 9697 [email protected]
Ylitarkastaja Elina Nivala puh. 09-160 73989 [email protected]
www.lapsiasia.fi www.lastensivut.fi
Painettujen esitteiden tilaukset: osastosihteeri Pirkko-Liisa Rautio [email protected],  puh. 09-160 73986