Hyppää sisältöön

LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ 20. MARRASKUUTA - KASVATA ILOLLA JA YHTEISTYÖSSÄ!

Hyvä yhteistyökumppanimme koulussa. Iloista syksyä!


Lapsen oikeuksien juhlapäivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen ihmisoikeuksien edistäminen on jokaisen aikuisen tehtävä.

Lapsen oikeuksien päivän teemana on tänä vuonna lapsen oikeus kasvatukseen. Kannustamme kaikkia lapsen kasvattajia yhteistyöhön ja toimimaan lasten kanssa.

Voit tulostaa tämän kirjeen pdf-muodossa tästä.
Yhteisen juhlapäivän viettämistä edistää laaja joukko lasten ja nuorten järjestöjä, lapsiasiavaltuutettu, kirkko sekä myös Opetus- ja kulttuuriministeriö. Toivomme, että myös teidän koulussanne lapsen oikeudet  olisivat näkyvästi ja yhteistyöllä toteutettuna esillä lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2012.

Kasvatus -teemalla haluamme tukea kaikkien lasten parissa toimivien aikuisten hyvää yhteistyötä ja kumppanuutta sekä toimintaa lasten kanssa. Koulun kannalta tärkeintä on hyvä yhteys lapsen vanhempiin tai huoltajiin. Kasvatuskumppanutta tukevat myös yhteydet muihin kunnan palveluihin, harrastustoimintaan, järjestöihin sekä seurakuntaan.

Aikuisten toimiva yhteistyö mahdollistaa yhteisen vastuun ottamisen lapsen hyvästä arjesta sekä toimii esimerkkinä hyvästä vuorovaikutuksesta myös lapsille.

Kutsukaa paikkakuntanne järjestöjä ja kuntayhteistyökumppaneita sekä seurakuntia toteuttamaan lapsen oikeuksien päivää yhdessä koulun kanssa. Haastakaa myös perheet mukaan. Antakaa aikaa lasten omille arvokkaille mielipiteille ja tehkää ne näkyväksi.

Annetaan yhdessä aikaa lapselle ja kasvatukselle. Jokainen meistä kasvattaa omalla esimerkillään ja ilolla!

Lisää aiheesta sekä erilaisia vinkkejä yhteiseen lapsen oikeuksien päivän viettoon  löydät osoitteesta: www.lskl.fi/kasvatailolla

Kasvata ilolla -esitettä voit tilata painettuna Lastensuojelun Keskusliitosta osoitteesta [email protected]

Vinkkejä lasten kanssa tekemiseen ja toimintaan lapsen oikeuksista löydät sivulta www.lastensivut.fi. Lastensivuja kehittävät yhteistyössä lapsiasiavaltuutettu ja Jyväskylän yliopisto.

Voit myös tilata lapsiasiavaltuutetun toimistosta ([email protected]) esitettä "Toteutuvatko oikeutesi? Tietoa ihmisoikeuksista lapsille ja nuorille" .
Lapsen oikeuksien yhteistyöverkoston puolesta 1.10.2012Maria Kaisa Aula

Lapsiasiavaltuutettu***LISÄTIETOA

MIKÄ ON LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS?


- YK:n lapsen oikeuksien sopimus tuli Suomessa voimaan vuonna 1991. Sopimuksen tärkein tavoite on lapsen edun huomioiminen kaikissa aikuisten päätöksissä.  Sopimus edistää terveyden, koulutuksen ja turvan takaamista kaikille lapsille yhdenvertaisesti. Lapsilla on myös oikeus osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi!

- YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlapäivää vietetään vuosittain 20.marraskuuta.

- Lapsilla on oikeus saada tietoa ihmisoikeuksistaan.

- Lapsen oikeuksien opettaminen ja esillä pitäminen kouluissa opettaa lapsille  toisten huomioimista ja kunnioittamista sekä erilaisuuden hyväksymistä.

Lisätietoa lapsen oikeuksien sopimuksesta


LAPSEN OIKEUS KASVATUKSEEN


Lapsen oikeuksien päivä puhuu myönteisen kasvatuksen puolesta: kasvata ilolla ja arvovallalla, ei väkivallalla.

Päivän teemat on koottu esitteeseen Kasvata ilolla.  Esitteen voit ladata täältä.


- Aikaa kasvatukseen - Kasvatus on lapsen kohtaamista. Kun voit valita, valitse aikaa lapselle.

- Jokainen kasvattaa esimerkillään - Kasvatus on aikuisten yhteistä kumppanuutta. Vanhempia ei saa jättää yksin kasvatustehtävässään.

- Lapsella on oikeus hyvään kasvatukseen - myös kotona. Hyvä kotikasvatus syntyy myönteisestä ja kuuntelevasta ilmapiiristä.

-Kasvata arvovallalla, ei väkivallalla! - Oikeus väkivallattomaan elämään kuuluu jokaiselle.

- Kehu lapsi päivässä! - Kun opettelee huomaamaan lapsessa hyviä, kehuttavia ominaisuuksia, altistuu itsekin positiiviselle muutokselle.

- Lapsen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia - YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikki alle 18-vuotiaat ovat lapsia. Lapsen ihmisoikeudet eivät siirrä aikuisten valtaa tai vastuuta lapsille.