LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄN KANNANOTTO ROHKAISEE PAREMPAAN ARKEEN


Tiedote 17.11.2011
Edustava joukko kasvatuksen, kirkon, talouden ja yhteiskunnan vaikuttajatahoja kannustaa suomalaisia luomaan parempaa arkea pienin teoin. Omaan ja toisten hyvinvointiin voi vaikuttaa myönteisesti tervehtimällä, syömällä yhdessä, tutustumalla paremmin toisiimme, pysähtymällä apua tarvitsevan kohdalla tai ottamalla kantaa, jos lähimmäistä kiusataan tai syrjitään.

Lapsen oikeuksien päivän kannanotossa kannustetaan kaikkia aikuisia parempiin valintoihin lasten ja nuorten hyväksi. Kannanoton kokoamisesta ovat vastanneet Suomen Vanhempainliitto ja lapsiasiavaltuutettu. Allekirjoittajina ovat lisäksi Lastensuojelun Keskusliitto, Nuorten Keskus, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Opetushallitus, PTK - poikien ja tyttöjen keskus, Suomen ev. lut. kirkko / Kirkkohallitus, Seurakuntien Lapsityön Keskus, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi, Suomen ortodoksinen kirkko, Suomen sosiaali ja terveys ry - SOSTE, Suomen Yrittäjät, Taloudellinen tiedotustoimisto, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK sekä Yleisradio (Lapset ja Nuoret).

Allekirjoittajat peräävät yhdessä suomalaisen kasvatuskulttuurin päivittämistä.
-  Lapsia ei pidä jättää kasvamaan yksin, eikä vanhempia jättää kasvatustehtävässään yksin. Yksin pärjäämisen paineiden  tilalle on luotava yhdessä tekemisen henki, kannanotto tiivistää.

Kannanoton allekirjoittajat kokoontuivat elokuussa Kasvatuksen Foorumiin pohtimaan suomalaisen kasvatuskulttuurin muutosta.
- Keskustelussa pysähdyimme pohtimaan , miksi teemme usein valinnan olla tervehtimättä bussikuskia, junassa vierellä istuvaa tai naapurin lapsia pihalla. Esittäydymme harvoin toisillemme. Teemme myös valinnan olla syömättä yhdessä. Jaamme liian harvoin perheen kanssa yhteisen ruokapöydän. Siitä lähti kannanoton idea, pohtii lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula kannanoton taustaa.

OECD-maista Suomessa perheet syövät vähiten yhdessä. Alle puolet peruskouluikäisistä lapsista syö kouluterveyskyselyn mukaan perheen kanssa iltapäivällä tai illalla yhteisen aterian. Noin kolmannes ei syö koululounasta päivittäin. Noin puolet alakoululaisten ja kolme neljäsosaa yläkoululaisten vanhemmista kertoi Vanhempien barometrin 2011 mukaan tuntevansa huonosti tai melko huonosti lapsensa luokan vanhemmat.

- On ilo nyt nähdä, miten vahvasti erilaiset toimijat haluavat sitoutua toimimaan kasvatuksen puolesta. Suomi on muutoksessa. Pärjätäksemme ja varmistaaksemme hyvän elämän lapsille ja kaikille meille muutos on välttämätön, toteaa Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.
Vaikuttajatahot eivät vaadi uusia lakeja ja talousarvioita.

- Jokainen voi aloittaa muutoksen itsestään: katso lasta silmiin, kuuntele ja ole läsnä. Jokainen kasvattaa esimerkillään, kannanotto muistuttaa.

Suomen eduskunta hyväksyi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 20 vuotta sitten eli vuonna 1991. Se velvoittaa aikuisia toimimaan lasten parhaaksi. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivän teemana on kasvatus.


Lisätietoja:
Maria Kaisa Aula Lapsiasiavaltuutettu
+358 9 160 73985
+358 50 530 9697
[email protected]

Tuomas Kurttila Suomen Vanhempainliitto
+358 50 544 3757
[email protected]