LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUKSEN JUHLAVUOSI NÄKYY MEDIASSA


Tiedote 29/2009 19.11.2009

Lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhla näkyy tiedotusvälineissä monin tavoin. Poiminnoista käy ilmi, että ilahduttavan monessa tapauksessa lapset ja nuoret ovat saaneet puheenvuoron ja kertovat itse tärkeistä asioistaan.

Helsingin Sanomat julkaisee 21.11. lähtien nuorten mielipidepalstaa Nuorten postia. Ensimmäisen palstan teemana on lapsen oikeuksien sopimus.

YLE Puhe -kanavalla lapset kertovat elämästään torstaisin kello 14 jälkeen ohjelmassa Hei, arvaas mitä? Aiheina ovat muun muassa leikki, pelot, karkit ja hammaspeikot, kouluviihtyvyys ja parhaat ruoat.

YLE Radio Suomessa oli juhlavuoden merkeissä 15.9 lasten teemapäivä, jolloin maakuntaradioissa lapset ja nuoret saivat suunvuoron. Lapsen oikeuden kuuluivat YLE:n kaikkien kanavien yhteisen loka-marraskuussa järjestetyn Nenäpäivä-hyväntekeväisyystempauksen teemoihin. YLE on myös
julkaissut myös lapsen oikeuksiin liittyvän lasten valokuvauskilpailun. Kuvista on tehty näyttely, joka löytyy osoitteesta http://olotila.yle.fi . Myös YLE:n lastenohjelmissa on käsitelty lapsen oikeuksien artikloja.

Iltasanomat julkaisi lauantaina 14.11. Lapsen oikeuksien liitteen, jossa käsiteltiin lapsen oikeuksien sopimuksen artikloita ja lasten ajatuksia niiden toteutumisesta.

Keskisuomalainen julkaisee lapsen oikeuksien päivänä 20.11. lasten tekemän mielipidesivun.

Sanomalehdet mukana opetuksessa

Sanomalehtien liitossa järjestetään Nuoret lukijat- ja Sanomalehti opetuksessa -toimintaa, joka on organisoitu yhdyshenkilöiden avulla.

Moni lehti julkaisee esimerkiksi säännöllisesti ilmestyvää makasiinisivua, johon nuoret kirjoittavat itse.

Lisäksi esimerkiksi Kaleva-lehdessä on linjattu, että lehden jokaisessa numerossa tulee olla nuorisoa tai lapsia koskeva juttu.

Savon Sanomiin on perustettu vuonna 2008 Nuorten raati. He tekevät juttuja, antavat palautetta lehden sisällöstä ja kokoontuvat Savon Sanomien tiloissa.