LAPSET JA PERHEET TARVITSEVAT TUKEA MAHDOLLISIMMAN VARHAIN


Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö tiedottaa

 Kiikku-vauvaperhetyön® juhlaseminaari "Vauvan ja perheen Kiikku" Finlandia-talossa 29.11.2007
  • Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tulee lisätä yhteistyötä vakavan riskin vauvojen tunnistamiseksi ja tukemiseksi
  • Ennaltaehkäisevä Kiikku-vauvaperhetyö tarjoaa apua vauvaperheille eri puolilla Suomea
  • Yhä useammalla lapsiperheiden parissa työskentelevällä on mahdollisuus kouluttautua vauvaperhetyön-tekijäksi Kiikku-koulutuksen laajentuessa ammattikorkeakouluihin
Yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset heijastuvat voimakkaasti lapsiperheisiin. Suomalaisista lapsista suurin osa voi hyvin, mutta samalla pahoinvoivien lasten ja perheiden määrä on ollut kasvussa.  Ennaltaehkäiseviä lapsiperheiden palveluja, kuten vauvaperhetyötä, tulee olla yhä useamman perheen saatavilla. Tähän kuntia velvoittaa myös uusi, ensi vuoden alussa voimaan tuleva lastensuojelulaki. Ennaltaehkäisevä työ on yhteiskunnalle taloudellisesti edullisempaa kuin jo olemassa olevien ongelmien hoito.

Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön Finlandia-talossa 29.11.2007 klo 9.00-16.30 järjestämä juhlaseminaari Vauvan ja perheen Kiikku esittelee vauvaperhetyön merkitystä ennaltaehkäisevänä työmallina lapsi- ja perhepalveluja tarjoavilla sektoreilla. Säätiön kehittämä ja rekisteröimä Kiikku-vauvaperhetyö® on hyvä esimerkki vauvalähtöisestä työstä alle 1-vuotiaan lapsen kotona.

Seminaarissa luennoivan lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mielestä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon, erityisesti neuvolan ja lastensuojelun, yhteistyötä tulee lisätä vakavan riskin vauvojen tunnistamiseksi ja pikaisen tuen järjestämiseksi.  - Ongelmien taustalla voivat olla vanhempien jaksamattomuus, mielenterveysongelmat tai päihteiden käyttö mutta myös lapsen vaikeahoitoisuus. Vauvan oikeuksien turvaaminen ja vanhemmuuden tukeminen on näissä tilanteissa ammattilaisten osaamisen ja tunnistamisen varassa, muistuttaa Maria Kaisa Aula.

Lisäksi Aula ottaa kantaa uuden lastensuojelulain toteutumiseen. - Olen huolestunut uuden lastensuojelulain toimeenpanosta kunnissa. Kuntien johdon tulee paneutua paremmin laajan lasten hyvinvointia edistävän työn sekä vaativan lastensuojelutyön tarpeisiin. Pätevien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden saatavuus on monella alueella ongelma. Useimmissa kunnissa on myös lisättävä henkilöstöä. Myös valtiovallan tulee jatkaa lastensuojelun kehittämisohjelmassa tehtyä hyvää työtä, sanoo Maria Kaisa Aula.

Valtakunnallisessa Vauvan ja perheen Kiikku -seminaarissa kuullaan myös peruspalveluministeri Paula Risikon puheenvuoro lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteista sekä lastenpsykiatri Jukka Mäkelän luento kohtaamisen, kosketuksen ja leikin merkityksestä. Lisäksi seminaarissa on mukana muita asiantuntijoita mm. Stakesista ja sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Seminaarilla juhlistetaan lisäksi Kiikku-vauvaperhetyön® koulutuksen siirtymistä säätiöltä kuudelle ammattikorkeakoululle 2008 alkaen. Koulutus on Suomessa ensimmäinen näin laaja vauvaperhetyön työmallin koulutus, josta tulee osa ammattikorkeakoulujen täydennyskoulutusta. Koulutuksen käynnistävät oppilaitokset ovat: Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu (Lappeenranta), Laurea-ammatti-korkeakoulu (Vantaa), Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Rovaniemen ammattikorkeakoulu (2009), Savonia-ammattikorkeakoulu (Kuopio) ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Lehdistötilaisuus
Seminaarin yhteydessä järjestetään Finlandia-talolla lehdistötilaisuus 29.11. klo 12-12.30 kokoushuone Ainossa (sis. käynti ovista M3 tai K3). Tilaisuudessa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoo varhaisen tuen ja vauvaperhetyön merkityksestä lapsen kehitykselle. Lisäksi Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön toiminnanjohtaja Rauni Lallo ja Kiikku-projektin projektipäällikkö Sanna Koskinen esittelevät Kiikku-vauvaperhetyötä ja sen koulutusta.

Lisätietoja seminaarista ja lehdistötilaisuudesta antaa Kiikku-projektin projektipäällikkö Sanna Koskinen, puh. (09) 6829 5315, 040 570 5167 tai [email protected]. Lisätietoja myös: www.vamlas.fi.