Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu: Alkoholi vaurioittaa lapsuutta – hallitus ei saa heikentää lapsen asemaa

Tiedote 10.2.2016
Julkaisuvapaa heti

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta vastuullisuutta alkoholilainsäädännön uudistamisessa.

– Alkoholilainsäädäntöä ei ole varaa löysätä. Hallitusohjelman tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta ja edistää terveyttä. Alkoholin saatavuuden lisääminen muun muassa myyntiaikoja laajentamalla kasvattaa tutkimusten mukaan sosiaalisia ongelmia ja taloudellisia kuluja. Noin 100.000 lasta elää perheessä, jossa alkoholinkäyttö aiheuttaa lapselle haittoja. Suomessa on alkoholista johtuvia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Hallitus myös vaarantaa alkaneen myönteisen kehityksen nuorten raittiuden lisäännyttyä ja humalajuomisen vähennettyä, Kurttila korostaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila on huolissaan hallituksen haluttomuudesta käyttää tutkimustietoa säädösvalmistelun pohjana.

– Hallituksen on tehtävä alkoholilinjauksista lapsivaikutusten arviointi, jonka pitää vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Tässä yhteydessä on mahdollista arvioida viime vuosinakin tehtyjä uudistuksia ja niiden toimivuutta. Alkoholimainonnan rajaaminen tuotetietoihin olisi järkevä uudistus, esittää Kurttila.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p.  050 544 3757