Lapsiasiavaltuutettu: Kunnille pakottava lainsäädäntö kuntapaikoista

Tiedote 9.2.2017
Julkaisuvapaa heti

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää valmisteltavaksi pakottavaa lainsäädäntöä, jolla valtiolle luodaan määräysvalta ohjata oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat kuntiin.

– Tällä hetkellä tilanne on erittäin huono. Kunnilla ei ole riittävästi vastaanottohalua. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa lapsia jää vastaanottokeskuksiin oleskeluluvan saamisen jälkeen ja toisaalta kunnat valikoivat sopiviksi katsomiaan lapsia. Tilanteessa on valitettavaa yhteyttä huutolaishistoriaan, jossa lapset asetettiin valintajonoon, Kurttila toteaa.

Kurttila toivoo hallituksen myös kiinnittävän huomiota hakemusten käsittelyaikoihin yksin maahan tulleita lapsia koskien.

– Maahanmuuttovirastossa on tehty työtä sitoutuneesti. Tästä huolimatta viime vuoden lopulla oli useita satoja hakemuksia vuodelta 2015 ratkaisematta yksin maahan tulleita lapsia koskien. Hallituksen tulisi varmistaa, että lapsia koskevat päätökset tehtäisiin viipymättä, mikä takaisi edellytykset laadukkaaseen kotoutumiseen Suomeen, Kurttila pohtii.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää tärkeänä, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää valmistelun kuntapaikkojen määräytymisestä sekä sisäministeriö valmistelun koskien yksin maahan tulleiden lasten päätösten nopeuttamista.

 

Lisätietoja:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757