Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten ja nuorten turvapaikkapäätökset saatava nopeammin, edustajatoiminta 21-vuotiaaksi asti

Tiedote 26.8.2017

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää välttämättömänä, että Suomesta yksin turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten turvapaikkahakemukset käsitellään nykyistä nopeammin. Lapsiasiavaltuutettu vaatii, että yksin turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten hakemukset on oltava tärkein prioriteetti sekä Maahanmuuttoviraston että tuomioistuinten käsitellessä hakemuksia.

– Yksin maahan tulleiden lasten ja nuorten turvapaikkakäsittely on voinut kestää yli vuoden, minkä aikana lapsen ja nuoren kiinnittyminen tähän ympäristöön on käynnistynyt. Pitkät käsittelyajat ja sen aikana tapahtuva kotoutuminen johtavat lopulta suuriin pettymyksiin, mikäli turvapaikkapäätös on kielteinen. Tällöin yhteiskunnan toimet lapsen ja nuoren kotouttamiseksi valuvat hukkaan. Nopeutetun käsittelyn tavoitteena tulisi olla päätöksen saaminen 3 kuukauden kuluessa maahan tulosta, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan vastaanottokeskuksissa yksin maahan tulleiden lasten ja nuorten epätietoisuus tulevaisuudesta on suurta pitkittyneen turvapaikkakäsittelyn takia. – Lapsen ja nuoren ajautuminen ongelmiin tai radikalisoituminen ovat usein kuormittavien olosuhteiden tulosta. Alaikäisyksiköissä olen tavannut elämäänsä pettyneitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole mitään menetettävää, Kurttila jatkaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila esittää, että hallitus parantaa pikaisesti niin sanotun edustajatoiminnan tasoa ja ulottaa sen koskemaan lastensuojelun jälkihuollon asiakkuuden tavoin alle 21-vuotiaita sekä vahvistaa turvapaikanhakijoiden mielenterveystyötä.

– Oleellista on myös kiinnittää huomiota palautusten toimeenpanoon kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Lasta tai nuorta, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, on tuettava ja valmistettava todennäköiseen palautukseen, vaikka hän valittaisikin hallinto-oikeuteen saadusta päätöksestä, Kurttila esittää.

Lapsiasiavaltuutettu on antanut hallitukselle useita arvioita ja tehnyt parannusehdotuksia erityisesti yksin maahan tulleita lapsia koskien.

Lisätietoa:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757