Verkkouutinen 19.04.2013

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vierailee Pietarissa

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vierailee Pietarissa 22. – 24.4.2013 Pietarin lapsiasiavaltuutettu Svetlana Agapitovan kutsusta. Kyseessä on vastavierailu Agapitovan viimevuotiselle Suomen vierailulle.

Maria Kaisa Aula tapaa matkansa aikana muun muassa varakuvernööri Olga Kazanskajan sekä Pietarin terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja koulutoimen johtavia viranhaltijoita.

Suomen ja Pietarin lapsiasiavaltuutetut tutustuvat Pietarissa mm. nuorten kuntoutuslaitokseen, lasten turvakotiin sekä oikeustuomion saaneille nuorille tarkoitettuun nuorten erityiskouluun.

Maria Kaisa Aula saa katsauksen myös saamelaislasten asioista Venäjällä. Lisäksi ohjelmaan sisältyy tapaamisia paikallisen median edustajien kanssa.

Pietarin lapsiasiavaltuutettu toimii aluehallinnon yhteydessä. Venäjällä on vastaavia alueellisia lapsiasiavaltuutettuja useita kymmeniä. Näiden lisäksi Venäjällä on kansallinen presidentin hallintoon kytkeytynyt lapsiasiavaltuutettu Moskovassa. Tätä tehtävää hoitaa Pavel Astahov.

Venäjän lapsiasiavaltuutettu-järjestelmä ei ole täysin verrannollinen Suomeen tai muihin Euroopan lapsiasiavaltuutettujen (ENOC) täysjäseniin. Venäjän lapsiasiavaltuutettu- instituutio ei ole vastaavalla tavalla maan tai alueen hallituksesta riippumaton toimija kuin useimmissa Euroopan maissa. Matkan tavoitteena on myös saada tietoa Venäjän lapsiasiavaltuutettu-järjestelmästä ja tehtävistä.

Lisätietoa Euroopan lapsiasiavaltuutetuista ENOCin sivuilta (englanniksi)