Hyppää sisältöön

18.12.2014

Lapsiasiavaltuutettu: Suomessa kansallisuudella tai syntyperällä ei ole merkitystä lastensuojelussa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää väärinymmärryksenä Venäjän lapsiasiavaltuutetun arvioita Suomen lastensuojelun käytänteistä.

- Suomi on monien tutkimusten mukaan maailman parhaita paikkoja kasvaa ja elää lapsena. Meillä muun muassa lasten kuritusväkivalta on kiellettyä. On hyvä muistaa, että edelleen Euroopan Neuvoston jäsenvaltioista 11 ei ole sitoutunut ruumiillisen väkivallan kieltoon lapsia koskien. Osalla Euroopan valtioista lapsiin kohdistettu ruumiillinen väkivalta on siis sallittua kodeissa, lastensuojelussa ja varhaiskasvatuksessa. Suomessa tämä ei ole sallittua. Lapsen oikeuksien toteuttamisessa Suomi on vahvasti sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Suomi on oikeusvaltio, jossa viranomaistoiminta ei perustu mielivaltaan, vaan lakiin, joka on kaikille sama. Suomessa kansallisuudella tai syntyperällä ei ole merkitystä lastensuojelussa, toteaa Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttilan mukaan viranomaistoiminnassa on tarpeen kiinnittää huomiota lasta koskevien päätösten perusteluihin ja erityisesti lapsen edun käsitteen avaamiseen muun muassa huoltajille eli vanhemmille.

- On tärkeää tunnistaa erot eri maiden kasvatuskulttuureissa sekä lapsiin liittyvässä hallinto- ja oikeuskäytännössä. Tietoisuutta lapsen oikeuksista on lisättävä niistä valtioista muuttaville, joiden lähtömaissa käytänteet ja hallinnon toiminta perustuvat eri lähtökohtiin kuin Suomessa, Kurttila pohtii.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttilan mukaan yksittäisten lasten kuvien ja taustojen tuominen voimallisesti median kautta esille ei ole lapsen edun mukaista. - On täydellistä piittaamattomuutta ja huonoa hallintoa nostaa yksittäisten lasten tilanteita voimakkaan julkiseen paineen ja keskustelun alaisuuteen. Tarvitaan vahvaa viranomaisyhteistyötä, ei julkisuuden kautta tehtäviä provokaatioita. Onneksi tällaista toimintaa on kansainvälisissä yhteyksissä hyvin vähän ja nämä tilanteet perustuvat selvästi väärinymmärtämiseen, Kurttila arvioi.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila pitää tärkeä, että YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen sitoutuneet valtiot arvioivat lapsen oikeuksien tilaa omissa maissaan kriittisesti, analyyttisesti, tutkittuun tietoon perustuen sekä lapsia kuullen.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila kiittää Suomen ja Venäjän viranomaisia hyvästä yhteistyöstä ja lujittuvasta keskinäisestä ymmärryksestä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen puitteissa.

18.12.2014