Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu: Suomi keskieurooppalaiseen aikavyöhykkeeseen

Tiedote 30.10.2016

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää, että Suomi siirtyisi keskieurooppalaiseen aikavyöhykkeeseen.

– Tutkimustiedon valossa näyttäisi, että muutoksella on mahdollista parantaa lasten vireystilaa ja poistaa kellonajanvaihtelusta aiheutuvaa rasitusta. Kyseessä on esimerkki yhteiskunnan rakenteista, joita muuttamalla voimme lisätä muun muassa lasten hyvinvointia. Toivon, että hallitus käynnistää tätä koskevan valmistelun, jonka yhteydessä muutoksen vaikutukset lapsiin vielä arvioidaan, Kurttila toteaa.

Kesäaikaan siirtyminen on elimistölle yksi lisärasite ja aiheuttaa osalle väestöstä terveyshaittoja. Siksi siitä luopumista pitäisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mukaan harkita. Kesäajasta seuraa käytännöllisiä ongelmia, fysiologisia haittoja ja jopa vakavia terveysseurauksia.

Lapsiasiavaltuutettu on tehnyt valtioneuvostolle esityksen Suomen siirtymisestä keskieurooppalaiseen aikavyöhykkeeseen vuosittain annettavassa arviossa Suomen lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien tilasta. Valtioneuvostolle kyseinen vuosikirja luovutettiin huhtikuussa. Vuosikirjassa lapsiasiavaltuutettu on kiinnittänyt huomiota muun muassa lasten kokemaan koulu-uupumukseen.

Lisätietoja:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Lapsiasiavaltuutetun vuosikirja 2016