Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu: Syntymäpäiväkiusaamisen loputtava, ryhtiliikettä vanhemmilta

Tiedote 7.10.2016,
julkaisuvapaa heti

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää, että päiväkodeissa ja alakouluissa olevien lasten vanhemmat sopivat syntymäpäivien kutsukäytänteistä.

– Saan säännöllisesti palautetta vanhemmilta ja päivähoidon ammattilaisilta lasten syntymäpäivien ympärillä olevasta kaveriruletista. Lasten kokemuksissa ulkopuolisuus korostuu syntymäpäivien kohdalla. Kun muut juhlivat, yksi itkee itsekseen. Toivon, että tämä asia otetaan tosissaan. Päiväkotien ja alakoulujen ammattilaiset voisivat ohjata vanhemmat keskustelemaan asiasta vanhempainiltojen yhteydessä. Toivon myös otettavan esimerkkiä päiväkodeista, joissa on päätetty, että päiväkotien kautta syntymäpäiväkutsuja saa jakaa vain, jos kaikki lapset saavat kutsun, lapsiasiavaltuutettu esittää.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila korostaa, että syntymäpäivät tulisi järjestää tavalla, joka ei rajaa yksittäisiä lapsia ulos.

– Toivon, että koko ryhmä kutsutaan vielä päiväkodissa. Vaihtoehtoisesti voidaan kutsua joko tytöt tai pojat. Kilpavarustelu syntymäpäivien ympärillä pitäisi lopettaa. Kohtuullinen riittää niin lahjoissa kuin tarjoiluissakin. Kannattaa tunnistaa, että köyhien perheiden lapsista usea jättää osallistumatta syntymäpäiville. Lahjojen vertailu pulloa pyörittämällä tulisi lopettaa. Suomi tarvitsee yhteisen tajua monessa asiassa. Sitä meiltä aikuisilta uupuu, tämä näkyy lapsissa ja lapsille, Kurttila toteaa.

Köyhien perheiden lapsista 53 prosenttia kertoo jättäneensä kavereiden syntymäpäiviä väliin. (Lapsen ääni 2015 -kysely, Pelastakaa Lapset ry).

Lisätietoa:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757