Hyppää sisältöön

25.11.2014

Lapsiasiavaltuutettu: ”Tasa-arvoinen avioliittolaki tärkeää hyväksyä”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää tärkeänä, että eduskunta muuttaa avioliittolain.

- Lapsi tarvitsee perheen. Yhteiskunnan on tuettava parisuhteen kestävyyttä ja pysyvyyttä riippumatta, onko kyseessä samaa vai eri sukupuolta olevien vanhempien liitto. Rakkaus on lapsen koti, tälle ei pidä luoda esteitä, tätä pitää tukea. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen on lapsen etu, toteaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu ei näe ongelmaa adoptio-oikeuden antamisessa samaa sukupuolta oleville pareille.

- YK:n lapsen oikeuksien sopimus ei aseta estettä avioliiton solmineiden samaa sukupuolta olevien yhteiselle adoptiolle. Pidän lapsen näkökulmasta erikoisena nykytilaa, jossa Suomessa esimerkiksi yksinäinen mies voi adoptoida lapsen, mutta miespari ei. Lapsen kannalta ei ole huonompi vaihtoehto elää perheessä, jossa on kaksi vanhempaa, jotka ovat sitoutuneet toisiinsa avioliiton kautta, pohtii Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila puoltaa avioliittolain muuttamista myös lasten kokeman hyväksynnän edistämiseksi.

- Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten kannalta tasa-arvoinen avioliittolaki on viesti yhteiskunnan yhdenvertaisuudesta. Seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen on saatava kokea olevansa täydellinen juuri sellaisena kuin hän on. Lapsille perheen perustaminen on tärkeä tulevaisuuden tavoite. Myös seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen on pystyttävä unelmoimaan perheen perustamisesta, avioliitosta. Nyt nämä unelmat eivät Suomessa toteudu, päättää Kurttila.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto on perustanut työryhmän, jonka tehtävänä on seurata seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten oikeuksien toteutumista.