Hyppää sisältöön

Tiedote 29.04.2014

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Harvojen Suomi vai kansakunta kaikille?

Uusi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan lasten eriarvoistumisesta. – Harvojen Suomi vai kansakunta kaikille? Jokainen mukula on pidettävä kärryillä. Tässä tehtävässä emme ole onnistuneet riittävästi, vappuna virassaan aloittava Kurttila arvioi.

Hän muistuttaa kestävän yhteiskunnan perustuvan huolenpitoon lapsista. Siksi lapsen oikeudet on tunnistettava ja otettava huomioon kaikessa yhteiskunnan päätöksenteossa.

– Valtion ja kuntien budjettivalmistelussa on tuotava näkyviin, mitkä ovat lapsiin kohdistuvien palveluiden ja tulonsiirtojen tuotot. Lapsissa on kyse investoinneista, ei kuluerästä, Kurttila toteaa.

Hän huomauttaa, että Suomessa joka kahdeksas poika ei osaa lukea peruskoulun päättyessä selvitäkseen jatko-opinnoista ja työelämästä. Kurttilan mielestä oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja tuki on tehtävä neuvoloissa jo varhain ennen koulunaloitusikää.

– Kuntien välillä on suurta hajontaa, miten nämä asiat hoidetaan. Myös perheiden arkinen tukeminen kotipalveluna sekä laadukkaan varhaiskasvatuksen saaminen jokaiselle lapselle korostuvat, Kurttila painottaa.

Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on lapsen oikeuksien edistäminen Suomessa.

– Olen luottavainen, että Suomen lapsipolitiikan suuruuden päivät ovat vasta tuloillaan. Tämä vaatii meiltä kuitenkin uudenlaista kunnianhimoa ja yhteistä ponnistusta, Tuomas Kurttila korostaa.

Hän perää lapsiystävällistä yhteiskuntaa rakentamaan entistä voimakkaammin myös työmarkkinajärjestöt.

– Työurien pidentäminen, tuottavuuden parantaminen ja hoivavastuun kantaminen on mahdollista yhdistää. Merkitystä on silläkin, miten me suomalaiset kohtaamme lapset ja heidän vanhempansa. Tarvitsemme enemmän kannustamista ja rohkaisua, vähemmän luokittelua ja osoittelua, Kurttila sanoo.

Hallintotieteiden ja teologian maisteri Tuomas Kurttila aloittaa viisivuotisen virkakautensa 1. toukokuuta.

 

Lisätietoa:

Lapsiasiavaltuutettu
Tuomas Kurttila
(1.5.2014 alkaen)
050 544 3757