Lapsiasiavaltuutettu: Uskonnollisten yhdyskuntien toimintaa arvioitava

Tiedote 16.2.2017,
Julkaisuvapaa 17.2.2017

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on jättänyt aloitteen opetus- ja kulttuuriministeriölle uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävän ja kokoonpanon muuttamisesta. Lautakunnalla pitäisi lapsiasiavaltuutetun mukaan olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa myös yhdyskunnan rekisteröitymisen jälkeen. Nykyisin tätä mahdollisuutta ei ole.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa uskonnollisia yhdyskuntia kunnioittamaan lapsen oikeuksia. Lapsiasiavaltuutettuun on oltu yhteydessä tilanteissa, joissa on syntynyt huolta, onko uskonnollinen yhdyskunta toiminut tai toimiiko se lapsen edun mukaisesti.

Kysymyksessä voivat olla yhteisön oppiin ja sen sisältöihin liittyvät asiat tai esimerkiksi niiden pohjalta syntyneet käytänteet. Toisaalta julkisuudessa esiintyy usein yksittäisiä kielteisiä tapauksia. Uskonnollisten yhteisöjen lapsen kasvua ja kehitystä myönteisesti tukevat asiat eivät välttämättä pääse yhtä vahvasti esille. Säännönmukainen toiminnan arviointi mahdollistaisi monipuolisen palautteen antamisen.

– Hengellisissä ja uskonyhteisöjen kysymyksissä liikutaan usein herkillä alueilla. Ajattelen, että uskonnonvapauslautakunnan tehtävän uudistaminen voisi rakentaa senkaltaista tutkittuun tietoon perustuvaa arviointia, joka rakentaisi luottamusta, ymmärrystä ja avoimuutta uskonnollisten yhdyskuntien toimintaa kohtaan. Viime vuosina olen käynyt useampia keskusteluja, joissa uskonyhteisöt ovat saattaneet kokea tietynlaista altavastaajan roolia, jossa niiden näkemyksiä ei ole aina riittävästi ymmärretty tai kuultu julkisessa keskustelussa. Toisaalta ihmisillä, joilla on etenkin lapsuudessa hengellisen väkivallan ja pelon kokemuksia, ovat jääneet yksin ja ilman riittävää kuulemista. Näen, että uskonnonvapauden vahvistaminen vaatii avointa ja yhteisesti rakennettua dialogia, jonka keskiössä on lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pohtii.

Tehdyn arvioinnin perusteella uskonnollista yhdyskuntaa voitaisiin velvoittaa kiinnittämään huomiota ilmenneisiin epäkohtiin sen toiminnassa. Arvioinnissa kiinnitettäisiin huomiota myös myönteisen palautteen antamiseen arvioinnin pyrkiessä vahvistamaan hyviksi todettuja käytänteitä.

Uskonnonvapauslain 25 §:n mukaan jo nykyisin rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetus- ja kulttuuriministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan. Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, voidaan yhdyskunnalle lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.

Lisätietoa:
Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757