Lapsiasiavaltuutettu: ”Yksin maahan tulevia lapsia koteihin”

Tiedote: 21.9.2015

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää tärkeänä kiinnittää erityistä huomiota Suomeen ilman huoltajaa saapuvien alaikäisten turvanpaikanhakijoiden tilanteeseen. – Suomeen on viime vuosina saapunut vuosittain 100-200 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. Vertailun vuoksi on syytä tunnistaa, että viime vuonna Ruotsiin saapui noin 7000 turvapaikanhakijalasta ilman huoltajaa. Suomen on nostettava valmiutta vastaanottaa enemmän yksin maahan tulevia lapsia, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila esittää, että viranomaiset ryhtyvät lisäämään edellytyksiä yksin maahan tulleiden lasten yksityis- eli perhemajoituksiin. – Vastaanottokapasiteetti ryhmäkodeissa, perheryhmäkodeissa ja tukiasuntoloissa on erittäin tiukoilla. Yksityismajoitusta koskevien selvitysten tekemistä on nopeutettava nykyisestä 2-3 kuukaudesta. Yksityismajoituksen merkitys korostuu erityisesti alle 16-vuotiaille turvapaikanhakijoille, jotka nykyisellään sijoitetaan ryhmäkotiin. Suomen valtion on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa yksityismajoituksen järjestämisessä, Kurttila painottaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila korostaa, että Suomen hallituksen on sitouduttava pitämään hyvää huolta yksin maahan tulevista lapsista. Heihin ei Kurttilan mukaan pidä soveltaa mahdollisia pikakäännytyksiä. – Tavatessani yksin maahan tulevia lapsia on helppo huomata heidän selvinneen jo paljosta. Suomessa heidän on tärkeää päästä nopeasti kiinni terveydenhuollon palveluihin ja koulutukseen. Näissä lapsissa on paljon selviytymisen tahtoa ja lahjakkuutta pärjätä Suomessakin, Kurttila korostaa.

Lisätietoja:
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, 050 544 3757