Verkkouutinen 16.8.2013

Lapsiasiavaltuutetun lakimieheksi Merike Helander

Lapsiasiavaltuutetun toimiston lakimieheksi on valittu oikeustieteen maisteri Merike Helander. Lapsi-, lääkintä- ja bio-oikeuteen suuntautunut Helander aloitti työnsä toimistolla 12. elokuuta.

Alun perin kuntohoitajaksi kouluttautunut Merike Helander työskenteli pitkään kehittämistehtävissä tietotekniikka-alalla, mutta valitsi sittemmin oikeustieteen opinnot ja valmistui oikeustieteen maisteriksi 2011. Merike Helander jatkaa lapsioikeuteen liittyviä lääkintä- ja bio-oikeuden opintojaan Helsingin yliopistossa. Valmisteilla oleva väitöskirja käsittelee lapsen oikeutta syntyä terveenä.

Merike Helanderilla on kokemusta kehittämistehtävistä Verohallinnossa ja ylitarkastajana Valviran palveluksessa. Viimeksi kuluneen vuoden hän on työskennellyt kehittämispäällikkönä Verohallinnossa.

Lakimies toimii lapsiasiavaltuutetun tukena tämän laissa määrättyjen tehtävien hoitamisessa. Tehtävissä painottuvat vaikuttamistyö, yhteiskunnallisen päätöksenteon seuranta sekä vastuu kansalaisyhteydenottojen käsittelystä. Lapsiasiavaltuutettu vaikuttaa lasten asemaan antamalla vuosittain noin 30 lausuntoa muille viranomaisille. Lisäksi toimistoon tulee kansalaisilta vuodessa noin 500 yhteydenottoa, joihin vastaamisessa lakimiehellä on keskeinen rooli.