Lapsiasiavaltuutetun unelmakampanja selvittää peruskoululaisten haaveet

Tiedote 1.9.2015

Kymmenen vuotta täyttävä lapsiasiavaltuutetun toimisto kannustaa tänä syksynä kaikkia ala- ja yläkouluikäisiä lapsia ja nuoria pohtimaan omia unelmiaan tämän päivän Suomessa.
Lapsiasiavaltuutetun viran perustamisesta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta 1.9.2015. Tämän kunniaksi lapsiasiavaltuutetun toimisto käynnistää Unelmoi!-kampanjan, jossa kannustetaan kaikkia ala- ja yläkoululaisia lapsia ja nuoria unelmointiin sekä kertomaan unelmistaan kuvan keinoin.

– YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen 12. artiklan mukaan lapsilla on oikeus vapaasti ilmaista omat näkemyksensä itseään koskevissa asioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsilla on oikeus ilmaista myös unelmiaan. Unelmat voivat olla pieniä tai isoja ja ne voivat muuttua ajan mittaan. Aikuisten velvollisuutena on ottaa selvää lasten unelmista ja tehdä niistä parhaansa mukaan totta. Suomi tarvitsee lasten unelmia, sillä ilman unelmia ei ole tulevaisuutta, toteaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Unelmat koostetaan myös päättäjien tietoon
Peruskouluikäisten unelmia kerätään Unelmoi!-kuvahaasteen kautta. Osallistujat voivat ladata kuvan tai videon unelmastaan joko unelmakampanja.fi-sivustolle tai Instagram-palveluun käyttämällä aihetunnistetta #unelmoi. Unelmasato on nähtävänä syksyn aikana osoitteessa unelmakampanja.fi. Kampanja tulee näkymään myös YLEn kanavilla.

Sivustolle ladatuista unelmista tehdään kampanjan päätteeksi yhteenveto, joka kuvastaa millaista on lasten elämä Suomessa vuonna 2015. Yhteenveto välitetään päättäjille tiedoksi.

– On tärkeää kannustaa lapsia unelmoimaan, sillä unelmointi antaa hyvää oloa ja virkistää. Myös aikuisten ja päättäjien on hyvä tietää, mistä lapset ja nuoret unelmoivat. Silloin he osaavat vaikuttaa asioihin siten, että lasten ja nuorten unelmat toteutuisivat mahdollisimman hyvin. Lapset ja nuoret osaavat unelmoida sellaisista asioista, joista aikuiset eivät ehkä osaisi. Nämä unelmat ovat tärkeitä, kun Suomesta pyritään tekemään kaikille hyvä maa elää, Kurttila korostaa.

Peruskouluikäiset lapset ja nuoret voivat osallistua Unelmoi!-kampanjaan 1.9.–6.11.2015 välisenä aikana joko yksin tai yhdessä koululuokan, kaveri- tai harrastusporukan kanssa. Kampanjan päätteeksi arvotaan kirjapalkintoja sekä kymmenen voittajaa, jotka kutsutaan lapsiasiavaltuutetun vieraaksi viettämään iloista Helsinki-päivää. Voittajat julkistetaan lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2015.

Lisätietoa:

Lapsiasiavaltuutettu
Tuomas Kurttila
p. 050 544 3757

unelmakampanja.fi lapsiasia.fi facebook.com/lapsiasiavaltuutettu twitter.com/lapsiasia www.youtube.com/user/lapsiasiavaltuutettu blogi.lapsiasia.fi