Hyppää sisältöön

Verkkouutinen 10.4.2014

Lasten sivujen mobiilistaminen ja pelillistäminen sai rahoituksen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Agora Centerille 40 000 euron rahoituksen lapsiasiavaltuutetun Lasten sivujen mobiilimuotoon muuttamiselle ja Apua Moneen Ongelmaan -sivun pelillistämiseen.

Hankkeen tarkoituksena on muuttaa Lasten sivut mobiililaitteilla, esimerkiksi puhelimilla ja tableteilla toimiviksi. Hankkeessa kehitettävä Apua Moneen Ongelmaan -peli tulee olemaan kaikkien saatavilla Lasten sivuilla. Se lisää lasten tietämystä siitä, millaisia ongelmia lapset voivat arjessa kohdata ja mistä lapset voivat saada apua.

– Lasten sivujen muuttaminen mobiilimuotoon on tärkeää, sillä sivuja käytetään yhä useammin mobiililaitteiden kautta. Pelillisyys antaa lapsille mahdollisuuden toimia Lasten sivuilla heille itselleen tutuilla tavoilla, tutkimuskoordinaattori Mikko Vesisenaho Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Kaksivuotinen hanke toteutetaan lapsiasiavaltuutetun toimiston ja Jyväskylän yliopiston Agora Centerin yhteistyönä. Yhteistyökumppaneina ovat myös Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus Verke, Lasten suojelun Keskusliitto sekä lastensuojelun erityisosaamisen keskus Pesäpuu ry.
Agora Center on monitieteinen tutkimusyksikkö, jolla on kokemusta ja näyttöä pelien ja erityisesti pelillisen oppimisen kehittämisestä. Ohjelmoinnin, tutkimuksen ja pelisuunnittelun asiantuntijat toteuttavat hankkeen yhteistyössä lapsen oikeuksien ja viestinnän asiantuntijoiden kanssa. Lapset ovat olleet Lasten sivujen suunnittelussa mukana alusta alkaen. Tulevassa hankkeessa lapset ovat myös mukana, kun peliä suunnitellaan ja testataan.

– Näin peliin saadaan aitoja, lasten omiin kokemuksiin perustuvia tilanteita, projektitutkija Anette Lundström Jyväskylän yliopistosta toteaa.

Lapset tarvitsevat tietoa osallistumisesta

Lasten sivujen mobiilistamis- ja pelillistämishanke tukee lapsiasiavaltuutetun toimiston lapsen oikeuksien tiedottamistehtävää. Euroopan neuvoston tekemän selvityksen mukaan lapsille ja nuorille ei tarjota Suomessa riittävästi tietoa viranomaisten toiminnasta ja osallistumisen tavoista lapsiystävällisessä muodossa.

– Neuvosto suositteli, että Suomessa lisättäisiin tällaista tietoa. Hankkeen avulla vastaamme Euroopan Neuvoston suosituksiin, ylitarkastaja Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta toteaa.

Lasten sivuja aiotaan tulevaisuudessa tarjota entistä vahvemmin koulujen, kirjastojen ja nuorisotiedotuksen käyttöön. Hankkeen ansiosta Lasten sivut toimivat entistäkin saavutettavampana ja laadukkaampana pedagogisena välineenä lapsen oikeuksien läpikäymiseen yhdessä lasten kanssa.

Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivut ( www.lastensivut.fi) on lapsen oikeuksista alakouluikäisille lapsille kertova toiminnallinen ja vuorovaikutteinen nettisivusto. Lapsiasiavaltuutetun toimisto on kehittänyt ja ylläpitänyt sivustoa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Agora Centerin kanssa vuodesta 2007 lähtien. Sivuston vuotuinen käyttäjämäärä on kasvanut noin 30 000 kävijään vuodessa. Vuonna 2013 sivusto palkittiin Suomen parhaana nettisisältönä lapsille.

Lisätietoja:
Vs. ylitarkastaja Terhi Tuukkanen, lapsiasiavaltuutetun toimisto
[email protected], p. 02 951 63351

Tutkimuskoordinaattori Mikko Vesisenaho, Jyväskylän yliopisto, AgoraCenter
[email protected], p. 0400 247 686