Verkkouutinen 08.11.2013

Lasten sivut palkittiin Suomen parhaana verkkosisältönä lapsille

Lapsiasiavaltuutetun Lasten sivut  on valittu Suomen parhaaksi lapsille tarkoitetuksi nettisisällöksi The European Award for Best Content for Kids -kilpailussa. Lapsiasiavaltuutetun ja Jyväskylän yliopiston Agora Centerin yhteistyönä tuotetut sivut kertovat lapsen ihmisoikeuksista alakouluikäisille lapsille selkein tekstein ja kuvin.

Lapset ovat itsekin olleet mukana sivuja kehittämässä ja tuottavat sivuille sisältöä. Lapset voivat keskustella ja chattailla sivuilla sekä selvittää, mistä voi saada apua erilaisiin ongelmiin. Sivujen maskotti Sisu-kissa on kirvoittanut keskustelua lapsen oikeuksista yhteistyökouluissa ympäri Suomen.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on palkinnosta hyvin ilahtunut.

- Voitto oli meille yllätys, sillä Lasten sivuja on kehitetty hyvin pienin resurssein. Yhteistyö Agora Centerin kanssa on ollut hyvin tärkeää. Menestys kannustaa meitä edelleen kehittämään palvelua ja markkinoimaan sitä koteihin ja kouluille lasten ihmisoikeuskasvatukseen, lapsiasiavaltuutettu toteaa.

- Sivujen kehittäminen on tiimityön tulos, jossa on hyödynnetty monenlaista asiantuntijuutta, kertoo tutkimuskoordinaattori Mikko Vesisenaho Jyväskylän yliopistosta

- Kehittämisessä painotus on ollut mielekkäässä sisällössä, joka pyritään esittämään lapsille selkeässä ja kiinnostavassa muodossa. Mukana on kulkenut myös jatkuvasti tutkimuksellinen kehittäminen.

Lasten sivuista vastaava ylitarkastaja Jouko Laaksonen pitää tärkeänä ihmisoikeustiedon välittämistä lapsille itselleen heitä puhuttelevalla tavalla.

- Lasten sivut tarjoavat lapsille mahdollisuuksia myös pelaamiseen ja leikkimiseen. Pyrimme jatkossa lisäämään sivujen toiminnallisuutta. Lisäksi sivujen Apua moneen ongelmaan -osasto antaa alakouluikäiselle ymmärrettävää tietoa lapsille kuuluvista oikeuksista ja eri viranomaisten palveluista, Jouko Laaksonen sanoo.

Lasten sivuista Suomen edustaja kansainvälisessä kisassa

Palkinto luovutettiin perjantaina 8. marraskuuta Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelikasvatusseminaarissa Helsingissä. Kansallisen kilpailun vastuutahona on Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU.

Kilpailu oli avoin kaikenikäisille harrastajille ja ammattilaisille ja sen tavoitteena on vahvistaa oppimista, tiedonhakua, taitojen kehittämistä ja mielikuvituksen käyttöä.

Kilpailuun osallistuvien sivustojen, blogien ja sovellusten tuli luovalla tavalla edustaa turvallista ja myönteistä, lapsia positiiviseen netinkäyttötapaan rohkaisevaa ajattelutapaa.

Lasten sivut pääsevät kisaamaan kaikkien EU:n jäsenvaltioiden sekä Islannin, Norjan ja Venäjän lapsille suunnattujen nettisisältöjen kanssa. Taustalla on European network of experts on positive online content, POSCON sekä Euroopan komission Safer Internet Programme. Euroopan parhaat sivustot palkitaan Brysselissä ensi vuonna 11. helmikuuta, joka on kansainvälinen Safer Internet Day.

Lasten sivujen nykyiseen kehittämistiimiin kuuluvat Mikko Vesisenaho, Anette Lundström ja Mikko Jakonen Jyväskylän yliopiston Agora Centeristä sekä Jouko Laaksonen Lapsiasiavaltuutetun toimistosta ja Arja Liinamaa viestintätoimisto Meditasta. Visuaalisesta ilmeestä vastaa Heikki Pälviä Workshop Pälviästä. Merkittävässä roolissa sivujen kehittämisessä ovat olleet aiemmin mm. tutkimusprofessori Marja Kankaanranta, tutkijat Terhi Tuukkanen ja Jukka Varsaluoma.

Lisätietoja:

Tutkimuskoordinaattori Mikko Vesisenaho,
Jyväskylän yliopisto, AgoraCenter puh. 0400 247 686, [email protected]

Ylitarkastaja Jouko Laaksonen,
lapsiasiavaltuutetun toimisto, puh. 0295 163 419, [email protected]

Best content for Kids European Award