Hyppää sisältöön

LEIKKIMISTÄ PIHALLA EI VOI KIELTÄÄ


Verkkouutinen 5.9.2012
Taloyhtiö ei voi säännöillään kieltää lasten normaalia leikkimistä pihalla, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. 
Lapsiasiavaltuutetun toimistoon on tullut kesän aikana useita yhteydenottoja vanhemmilta, joiden lapsia on kielletty leikkimästä  kerros- tai rivitalon pihalla.

Lapsiasiavaltuutettu on selvittänyt asunto-osakeyhtiölain tulkintaa oikeusministeriöstä sekä Suomen Kiinteistöliitosta.

– Tulkinta on selkeä: isännöitsijä, taloyhtiön hallitus tai yhtiökokouksen enemmistö eivät voi antaa yleistä lasten pihaleikkien kieltoa. Leikkiin voidaan antaa toki ohjeita esimerkiksi niin, että  tietyn kellonajan jälkeen illalla ei leikkiä saa jatkaa tai että  parkkipaikalla ei saa leikkiä. Pelisäännöt voivat olla lasten omaakin turvallisuutta tukevia, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula korostaa.

Yhteydenotoissa lapsiasiavaltuutetun toimistoon tuli esille tilanteita, jossa yksittäinen asukas oli pyrkinyt kieltämään lasten leikin tai isännöitsijä oli ohjeistanut leikkikieltoa. Eräässä tapauksessa oli vireillä leikin kieltäminen yhtiön säännöissä.

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, että lapsilla on oikeus leikkiin ja se kuuluu lasten tavalliseen elämään. Jossakin tilanteessa aikuiset voivat kokea lasten leikin tai pelaamiseen häiritsevänä. Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että asia otettaisiin esille kohteliaasti ja kysyvästi eikä lapsille huutaen tai räyhäten.

– On hyvä myös keskustella asiasta lasten vanhempien kanssa eikä pelotella tai uhkailla lapsia, sanoo lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Jos taloyhtiö kieltää leikin säännöissään, lapsiperheen kannattaa ottaa yhteyttä yhtiön hallitukseen ja isännöitsijään ja kertoa, että tätä  sääntöä ei lain mukaan voida soveltaa. Leikkien rajaamisesta ja  pelisäännöistä on tärkeää keskustella asukkaiden kanssa yhdessä. Yksittäinen asukas ei myöskään voi sanella yhtiön pihan pelisääntöjä vaan niiden tulee perustua yhteiseen keskusteluun.

– On tärkeää tukea eri ikäryhmien ja ihmisryhmien välistä keskustelua ja ymmärtämystä. Naapurisovun säilyttämiseen tarvitaan toki joustavuutta molemmin puolin. Aikuisten ja lasten tulee kunnioittaa toinen toisiaan, Maria Kaisa Aula sanoo.