Hyppää sisältöön

MEDIAKASVATUKSEEN KANSALLINEN KOORDINAATIO TARPEEN

Tiedote 22/2007 (27.11.2007)


- Ohjaus mediataitoihin ei tavoita tasapuolisesti kaikkia lapsia ja nuoria eikä heidän kanssaan toimivia aikuisia, arvioi Lapsiasiavaltuutetun ja Kerhokeskus - koulutyön tuki ry:n yhteinen asiantuntijaryhmä.  Ryhmä julkisti tiistaina ehdotuksensa, jossa vaaditaan mediakasvatukseen yhtenäistä kehittämisohjelmaa sekä kansallisesta koordinaatiosta vastaavan viranomaisen määrittelemistä.

Nyt mediakasvatus on ryhmän mielestä liiaksi yksittäisten hankkeiden varassa.  Tämä ei varmista tarpeellisia mediakasvatuksen taitoja lasten parissa toimiville ammattilaisille eikä lapsille itselleen. Mediakasvatuksesta puuttuu kansallinen kehittämisvastuu, ryhmä toteaa.

Alan keskeisiä kansalaisjärjestö- ja viranomaistoimijoita koonnut ryhmä julkisti tiistaina ehdotuksensa tasa-arvoisemman mediakasvatuksen edistämiseksi.  Esitys julkistettiin ministeri Stefan Wallinin järjestämässä Lapset ja media - foorumissa Helsingissä.

Asiantuntijaryhmän mukaan lasten ja nuorten parissa toimivien eri alojen ammattilaisten koulutuksessa ei ole tarpeeksi mediakasvatuksellisia opintoja. Mediakasvatusta tarvitaan opettajien, lastentarhanopettajien, nuorisotyön, sosiaalityön, terveydenhoitajien ja kirjastoalan koulutukseen, ryhmä ehdottaa.

Asiantuntijaryhmä katsoo, että ei ole tarpeen asettaa vastakkain lasta osallistavaa mediakasvatusta ja lasten mediasuojelua. - Lasten ja nuorten tasapainoisen mediasuhteen tukeminen on mediaan yhdessä osallistumista ja haitallisilta mediasisällöiltä suojelemista. Myös eri-ikäisten lasten tarpeet ovat erilaisia, korostaa työryhmän puheenjohtajana toiminut lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Työryhmän mielestä lasten ja nuorten mediankäyttöä koskevaa lainsäädäntöä on tarpeen arvioida kokonaisuutena. Lainsäädäntöä tulee uudistaa ryhmän mielestä niin, että se tukee nykyistä paremmin kaikkien lasten ja nuorten pääsyä mediakasvatuksen piiriin. Työryhmä ehdottaa myös mediakasvatukseen sekä lasten ja nuorten mediankäyttöön liittyvän tutkimuksen vahvistamista.

Lisätiedot:
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula  p. 09 160 73985
Kerhokeskus - koulutyön tuki ry:n toiminnanjohtaja Minna Riikka Järvinen p. 09 6962 4411