Hyppää sisältöön

MILLAINEN ON LAPSILLE HYVÄ TORNIO?

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula kertoo Tornioviikon juhlassa lauantaina 12.5 torniolaisten lasten näkökulmia kotikuntansa palveluihin. Joukko koululaisia on vastannut lapsiasiavaltuutetun kyselyyn, siitä mikä heidän mielestään Torniossa on hyvin ja mitä voisi parantaa. Tornioviikon teemana on tänä vuonna lapset ja nuoret. Juhlan kunniavieraina ovat lapset itse.Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa lasten ja nuorten olevan tärkeitä kuntalaisia - vaikka he eivät äänestäkään kuntavaaleissa.

– Lapset ja nuoret vanhempineen elävät tärkeää arkeaan kotikunnassa, sen eri palveluissa. Heidän hyvinvointinsa ja turvallisuutensa riippuvat aikuisten valinnoista niin kotona ja päivähoidossa kuin koulussa tai vaikka liikenteessä, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sanoo.

Lasten ja nuorten palveluihin myös käytetään kuntien menoista iso osa. Kuntajohdon kannattaa suunnitella palveluita kokonaisuutena siten, että lasten, nuorten ja perheiden arki sujuu eivätkä ongelmat pääse kasaantumaan liian vaikeiksi.

– Kunta voi ratkaisuillaan tukea aikuisten viisaita valintoja lasten hyväksi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa lapset ja vanhemmat saavat tukea, sitä pienemmiksi jäävät myös kustannukset, Maria Kaisa Aula muistuttaa.

Kysytään suoraan lapsilta ja nuorilta
Lapsiasiavaltuutettu kannustaa kaikkia kuntapäättäjiä aktiivisesti kysymään näkemyksiä myös lapsilta ja nuorilta itseltään.

– Myös pienten lasten mielipiteitä heidän asioistaan pitää selvittää ja heidän pitäisi voida osallistua esim. päivähoidon laadun arviointiin. Palveluista saadaan vaikuttavampia, kun myös lasten ja nuorten tärkeät asiat otetaan huomioon laadun kehittämisessä, Maria Kaisa Aula sanoo.

Tornioviikon pääjuhla lapsille järjestetään Joentalolla lauantaina 12. toukokuuta klo 13. Ohjelmassa on eri-ikäisten lasten musiikki- ja teatteriesityksiä sekä kulttuuripalkintojen jako. Tornioviikko on vuotuinen kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu tapahtumaviikko, jonka teemaksi on tänä vuonna Tornion päivähoidon satavuotisjuhlan kunniaksi valittu lapset ja nuoret.

Tornioviikon ja pääjuhlan ohjelma