Hyppää sisältöön

MILTÄ LASTENSUOJELU NÄYTTÄÄ JA TUNTUU NUORTEN NÄKÖKULMASTA?


Verkkouutinen 21.9.2012
Keskusteluun lastensuojelun laadusta on kaivattu kokemusasiantuntemuksen näkökulmaa. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten kokemuksia on selvitetty lapsiasiavaltuutetun toimiston ja yhteistyökumppaneiden yhteistyönä jo viime vuoden puolella. Raportti tuloksista "Suojele unelmia, vaali toivoa" Nuorten suositukset lastensuojelun sijaishuollon laadun kehittämiseksi julkistetaan Helsingissä torstaina 27. 9. klo 12.30.

Julkaisu perustuu 120 nuoren lastensuojelun ja sijaishuollon asiakkaan tapaamisiin Espoossa, Kuopiossa, Vaasassa, Porissa, Oulussa ja Helsingissä vuoden 2011 aikana.

- Kiertueen tilaisuuksissa nuorten esiintuomat kokemukset liittyivät pääasiassa lasten ja aikuisten väliseen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen, aikuisten luotettavuuteen sekä sääntöjen ja rangaistusten oikeudenmukaisuuteen, kertoo lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Raportti sisältää yhteenvedon kiertueen keskustelussa esiin nousseista teemoista. Nuorten viestit lastensuojelussa toimiville aikuisille on koottu yhdeksänkohtaiseksi vaalimisohjelmaksi. Lisäksi julkaisussa on nuorten kokemuksiin perustuvia asiantuntijoiden ehdotuksia kehittämistoimiksi.

Raportin ottaa julkistamisseminaarissa vastaan sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee. Sitä esittelevät raportin tekijöistä Pipsa Vario ja kehittämispäällikkö Johanna Barkman Pesäpuu ry:stä sekä asiantuntijat Jaana Tervo ja Mikko Oranen THL:stä.  Kommentit kuullaan THL:n, Valviran, Kuntaliiton, Eduskunnan oikeusasiamiehen toimiston, Lastensuojelun Keskusliiton ja Valtion koulukotien edustajilta. Myös nuorilla itsellään on puheenvuoro.

Nuorten Uskomme sinuun - Usko sinäkin -kuulemiskiertueen ja julkaisun yhteistyökumppaneina ovat Pesäpuu - lastensuojelun erityisosaamisen keskus ry ja sen nuorten Selviytyjät -ryhmä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Lastensuojelun Keskusliitto.