Verkkouutinen 14.02.2014

Mun perhe – Elokuvia lasten ja perheiden elämästä Suomessa

Näinä viikkoina ensiesityksensä saaneiden Mun perhe -dokumenttielokuvien päähenkilöinä ovat lapset, jotka kertovat itse omista, oikeista perheistään.

Meri-Tuuli (10) elää sijaisperheessä ja Ville (7) kertoo arjestaan kehitysvammaisen veljen Veetin (12) kanssa. Sinttu-tytön (7) perheessä on vähän rahaa ja Martan (8) perheessä on kaksi kotia. Marien (7) perheessä eletään kahdessa kulttuurissa.

– Kerromme lasten ja perheiden voimavaroista, emme ongelmista, sanoo elokuvaidean toinen äiti, tuottaja ja ohjaaja Outi Rousu.

– Tunne on elokuvan kieli, ja samastuminen tärkeää. Tuomme esiin myönteisen kautta näkymän perheiin ja lasten elämään tämän päivän Suomessa, millä voimavaroilla he selviytyvät arjestaan.

Elokuvia on esitetty viikon välein tammikuun loppupuolelta lähtien AVA-kanavalla. Sarjan viimeinen esitetään lauantaina 15. helmikuuta ja uusintoina heti perättäisinä päivinä. Niitä voi katsoa myös MTV:n Katsomo-palvelusta. Elokuvat ja niiden oheismateriaali julkaistaan pian DVD:llä ja elokuvat tekstitetään ruotsiksi, englanniksi ja suomeksi, ja oheismateriaali suomeksi ja ruotsiksi.

Sisarukset punoivat verkoston

Dokumenttihankkeen lähtökohtana oli Outi Rousun henkilökohtainen havainto hänen oman poikansa mentyä ala-asteelle.

– Luokassa oli hyvin monenlaisia lapsia erilaisista taustoista. Ajattelin, että tästä voisi kertoa laajemminkin, Outi sanoo.

Elokuva-alan ammattilaiselle luonteva ilmaisumuoto oli dokumenttielokuva. Kumppaniksi löytyi Outin sisko Sirkka Rousu, joka on lasten hyvinvoinnin asiantuntija ja vaikuttaja, ja muun muassa aktiivinen lapsiasianeuvottelukunnan jäsen.

Sisaruksilta vei lopulta kaksi vuotta aikaa löytää kaikki idean toteuttamiseen tarvittavat voimat. Ideoita, teemoja ja rahoitusta pohdittiin Sirkan vetämän yhteistyöverkoston voimin samaan aikaan kun Outi Rousu puhui hankkeesta tuntemiensa ohjaajien kanssa, järjesteli tahollaan rahoitusta ja neuvotteli televisioyhtiön kanssa.

Lähtökohtana rehellisyys sekä lasten ja perheiden luottamus

Lasten ja perheiden löytäminen elokuviin oli vaativa vaihe. Outi Rousu korostaa dokumenttielokuvan lähtökohtana rehellisyyttä kuvattavaa kohtaan. Vahingossa tai tahtomattaan ei kukaan voi päätyä yleisön nähtäväksi. Mun perhe -elokuviin etsittiin alakouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään tekijöiden omien verkostojen kautta sekä AVA-kanavan verkkosivuilla.

– Elokuvaa ei voi tehdä ilman että päähenkilö on tietoinen, mitä ja miksi ollaan tekemässä, Outi korostaa. – Puhuttiin myös perheen ja lasten kanssa, mitä se tarkoittaa, kun lapsi ja perhe esiintyvät julkisuudessa. Vaikka itse tarkoittaa hyvää, aina voi tulla myös kielteistä palautetta.

Lapset siis tiesivät, mitä elokuvanteko tarkoittaa, ja he saivat sanoa, mitä mieltä ovat siitä että kamera tulee kotiin. Jos joku perheenjäsenistä olisi vastustanut, elokuvaa ei olisi tehty.

– Meille ja näille perheille oli kuitenkin tärkeintä hyvän ja positiivisen vertaiskokemuksen välittäminen. Näin syntyi luottamus. Ja kun päästetään kamera kotiin seuraamaan elämää, pitää kameran takana käyttäytyä sen luottamuksen arvoisesti.

Töiden valmistuttua ohjaajat näyttivät elokuvat ensin perheille kahden kesken. Vastaanotto oli sydämellinen, ja perheet perhe olivat iloisia, että olivat päässeet mukaan.

– Ohjaajalle onkin tärkeintä, että perhe itse on tyytyväinen elokuvaan, Outi toteaa.

Ainutkertainen aineisto lasten ja perheiden elämästä

Elokuviin liittyy lapsen kehityksen, hyvinvoinnin ja oikeuksien asiantuntijoiden sekä lasten vanhempien haastatteluja elokuvien esiin nostamista teemoista. Outi Rousu kuvaakin koko hanketta poikkeukselliseksi.

– Kyseessä on ainutkertainen aineisto lasten ja perheiden elämästä tämän hetken Suomessa. Ensi kertaa elokuvatuotantoon on myös sitoutunut näin laaja yhteiskunnallisten vaikuttajien verkosto, hän toteaa.

Verkostoon http://munperhe.com/yhteistyokumppanit/ on kuulunut maan johtavia lasten ja perheiden hyvinvointia edistäviä järjestöjä, Lapsiasiavaltuutettu, Raha-automaattiyhdistys, sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäasiainministeriö. Ohjaajat ovat maan eturivin dokumenttiohjaajia http://munperhe.com/ohjaajat/: Anna Korhonen, Hanna Maylett, Hanna Karppinen ja Outi Rousu.

Lisätietoa Mun perhe -elokuvista verkossa
Mun perhe Facebookissa
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan asiantuntijahaastattelu
Lisää asiantuntijahaastatteluja Mun perhe -teemoista