Hyppää sisältöön

NUORET NEUVONANTAJAT POHTIVAT KULUTTAJAVALISTUSTA


Verkkouutinen 25.11.2011
Neuvonantajaryhmän nuoret kommentoivat tapaamisessaan Kuluttajaviraston suunnitteluvaiheessa olevia, nuorille suunnattuja nettisivuja. Kuluttajavirasto oli pyytänyt heiltä kommentteja lapsiasiavaltuutetun kautta.
Nuoret toivoivat muun muassa selkeämpiä sanoja ja erikoissanaston avaamista.
– Kun nuorille kerrotaan kuluttaja-asioista, esimerkiksi "perintä" ja "kaupan purku" ovat sellaisia käsitteitä, jotka saatetaan ymmärtää väärin. Myös velaksi ostaminen, postimyynti, verkkokauppa ja erilaisten pankkikorttien erot vaativat selvennystä, totesivat nuoret.

Mainos voi järkyttää

Nuoret keskustelivat myös mainoksista.
– Hotmail-sähköpostitilini reunaan ilmestyi pettämistä mainostava mainos, se tuntui todella omituiselta, kertoi eräs neuvonantajista esimerkin.
Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula muistutti nuoria, että epäasiallisen mainoksen voi ilmoittaa Kuluttajavirastoon.
– Nuorten olisi hyvä tietää, että ilmianto ei sido nuorta mihinkään ja tämä asia olisi hyvä kertoa esimerkiksi Kuluttajaviraston nuorille suunnatuilla sivuilla, nuoret totesivat.
Lapsiasiavaltuutettu toimitti nuorten kommentit Kuluttajavirastoon, jossa ne nähtiin hyvin hyödyllisiksi. Neljä nuorta antoi myös omat yhteystietonsa, jos Kuluttajavirasto jatkossa tarvitsee nuorten näkökulmaa asioihinsa.

Taustalla vaikuttamisen tahto

Jämsäläinen Juuso Ahola (17), tamperelainen Marjo-Reetta Kaul (16), tamperelainen Juho Räty (16) ja jyväskyläläinen Juha Peltomaa (14) kertoivat vaikuttamisen halun olevan keskeinen syy neuvonantajaksi hakeutumiselle.
– Haluan vaikuttaa asioihin ja tuoda myös kuulovammaisten lasten näkökulmaa esiin, kuulovammainen Juha Peltomaa kertoo.
Juho Räty haluaa vaikuttaa etenkin toisen asteen opiskeluun liittyviä asioihin – myös niiden nuorten osalta, jotka eivät ole jatkokoulutuksessa. Hän toimii myös Tampereen nuorisofoorumin hallituksessa ja Suomen lukiolaisten liitossa.
Marjo-Reetta tunnustaa jääneensä vaikuttamistyöhön koukkuun. Muut harrastukset ovat jääneet vähemmälle lukion sekä Suomen Nuorisovaltuustojen edustajistossa ja Tampereen nuorisofoorumin puheenjohtajana toimimisen tieltä.
Marjo-Reetta oli järjestämässä myös kansainvälistä nuorisovaltuustoseminaaria viime kesänä ja koki sen hyvin antoisaksi runsaasta työstä huolimatta.
Juuso pitää valtakunnallisella tasolla toimimista motivoivana, kotipaikkakunnan nuorisoasiain neuvottelukunnassa toimimisen lisäksi. Hän toimi lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmässä jo viime vuonna.
– Ministeriöt ovat pyytäneet mielipiteitämme ja keskustelimme muun muassa perusopetusuudistuksesta Henna Virkkusen kanssa ja tapasimme YK-raportoijan. Sain myös matkustaa Belfastiin Euroopan nuorten neuvonantajien kokoukseen, Juuso kertoo.

Mukava tapa oppia uutta

Marjo kertoo, että vaikuttaminen on mukavaa ja samalla oppii paljon uutta ja saa itsevarmuutta.
Juha Peltomaa toivoo, että neuvonantajaryhmällä ja lasten ja nuorten vaikuttamistyöllä on pitkän tähtäyksen seurauksia. Jotkut asiat ovat ehkä tulevilla sukupolvilla paremmin kuin nykyisillä nuorilla.
Jatkossa neuvonantajaryhmä haluaisi tuoda nuorten näkökulmat esiin muun muassa kuntauudistuksessa sekä lisätä oppilaskuntien ja nuorisovaltuustojen määrää kunnissa ja parantaa niiden asemaa. He aikovat myös ottaa kantaa liikenneministeri Merja Kyllösen ehdotukseen muuttaa joukkoliikenne maksuttomaksi alle 18-vuotiaille.