PERHESURMAT ESILLÄ LAPSIASIANEUVOTTELUKUNNASSA
Verkkouutinen 27.1.2012
Lapsiasianeuvottelukunta pohtii helmikuun 15. päivän kokouksessaan keinoja perhesurmien ehkäisemiseksi. Neuvottelukunnan jäsenten näkemyksiä kootaan ennakkoon keskustelun pohjaksi.
Keskustelua kommentoivat Helena Ewalds ja Minna Piispa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lähisuhde- ja perheväkivallan vähentämisyksiköstä. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä on pyytänyt THL:ää laatimaan selvityksen vuoden 2003 jälkeen tapahtuneista perhesurmista.
Lastensuojelulla valitettavan huono maine
Julkisessa keskustelussa on ongelman ratkaisuksi tarjottu sekä ongelmia ehkäisevien palveluiden rapautumista että yhteisöllisyyden vajetta. Lapsiasianeuvottelukunnan puheenjohtaja, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula arvioi, että molemmissa on perää: Palauttamalla perinteinen lapsiperheiden kotipalvelu kunniaan tehtäisiin jo paljon.Pelkästä palveluiden rapautumisestakaan ei hänen mielestään ole ole kyse. Pitäisi puuttua myös palveluiden sekavuuteen ja niiden "maineeseen".
– Lastensuojelupalveluilla on valitettavasti huono maine, Maria Kaisa Aula sanoo.
– Vaikka ne ovatkin todennäköisesti mainettaan parempia, se ei auta, jos maine estää avun tarvitsijoita hakemasta sitä. Harva haluaa vapaaehtoisesti lastensuojeluasiakkaaksi. Eikä ainakaan silloin jos isällä tai äidillä on suuri paine menestyä ja onnistua - tai ylläpitää ainakin kulisseja.
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kuntoon
Lapsiasiavaltuutettu huomauttaa, että yksinomaan viranomaistoimilla perhesurmia ei saada estettyä. Yhteydenpito sukulaisiin, läheisiin ja naapureihin pitäisi nostaa arvoonsa.– Esimerkiksi riitaisissa erotilanteissa isovanhempien yhteydet lapsenlapsiin voivat katketa lähes kokonaan. Näin ei saisi olla. Lapsen lähiverkostoa pitää vahvistaa ja jatkuvuutta tukea. Myös koulun ja päivähoidon sekä kotien vuorovaikutuksessa on paljon mahdollisuuksia, hän muistuttaa.
Valitettavasti läheisten ja naapureidenkin puuttumista vaikeuttaa se, että palvelut ovat vaikeasti hahmotettavia.
– Lasten, nuorten ja perheiden palvelukokonaisuudet eivät toimi niin, että lapset ja perheet tunnistaisivat, mistä apua haetaan, ja että he saisivat apua ripeästi kotiinsa, Maria Kaisa Aula toteaa.
Lapset ja nuoret mukaan kehittämistyöhön
Lapsiasianeuvottelukunta käsittelee kokouksessaan myös lastensuojelupalveluiden kehittämistä nuorten kokemustietoa hyödyntämällä. Neuvottelukunta keskustelee lastensuojelun laadusta Selviytyjät -ryhmässä toimivan nuoren sijaishuollon kehittäjän puheenvuoron perusteella. Nuoret ovat laatineet oppaan sijaishuoltoon sijoitettaville nuorille.Alustavia terveisiä kuullaan myös sijaishuollon kiertueelta, jonka Lapsiasiavaltuutetun toimisto järjesti yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Pesäpuu ry:n Selviytyjät-ryhmän ja Lastensuojelun Keskusliiton edustajien kanssa. "Uskomme sinuun - Usko sinäkin" -kiertue kartoitti huostaanotettujen lasten ja nuorten mielipiteitä lastensuojelusta ja sijaishuollosta.