Hyppää sisältöön

PRESIDENTTI TARJA HALONEN KEHOTTAA KUUNTELEMAAN LAPSIA


Tiedote 1/2008 (26.2.2008)
Tasavallan presidentti Tarja Halonen arvioi, että lapsilta vaaditaan nykyisin enemmän kuin hänen lapsuudessaan. Hän korostaa lapsiasiavaltuutetun nettisivuilla julkaistussa haastattelussaan, että myös hauskanpito, liikunta, lepo ja kavereista huolen pitäminen ovat tärkeitä asioita. Suorituspaineita voisi lasten elämässä presidentin mielestä vähentää.

Lapsiasiavaltuutetun Lasten nettisivuilla julkaistun haastattelun kysymykset ovat peräisin Jyväskylän normaalikoulun oppilailta. Lapset kyselivät muun muassa presidentin omasta lapsuudesta ja nuoruudesta, presidentin tavallisesta päivästä ja siitä, miten lapset voivat vaikuttaa asioihin.

Presidentti totesi, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus vaatii aikuisia kuuntelemaan lapsia ja tämän pitäisi olla jokapäiväinen ja itsestään selvä asia. Aikuisia pitää myös muistuttaa siitä, että lapsia on luvattu kuunnella.

Presidentti kertoi saavansa monin tavoin tietoa suomalaisten lasten asioista. Hän vierailee kouluilla, tutustuu lapsiasiavaltuutetun ja lapsia koskevia tutkimuksia tehneiden tutkijoiden raportteihin ja seuraa uutisia.

Haastattelu tehtiin, kun presidentti vieraili Jyväskylässä tammikuun lopulla. Presidentin haastattelu aloittaa lasten sivujen päättäjähaastattelujen sarjan.

Marraskuussa avatuilla Lasten sivuilla ( www.lapsiasia.fi -> Lasten sivut ) on ollut helmikuun loppuun mennessä yli 11 000 kävijää. Sivuilta saa tietoa lasten oikeuksista. Siellä voi osallistua keskusteluihin ja ratkoa erilaisia tehtäviä. Lapset voivat lähettää sivuille julkaistavaksi omia tarinoitaan ja kuviaan. Sivujen kehittämistyöhön etsitään kummiryhmiä kouluista. Sivut on suunnattu alakoululaisille.

Lasten sivujen alkukevään teemana on perhe. Sivuja kehitetään yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Agora Centerin kanssa.

Lisätietoja:
www.lapsiasia.fi > Lastensivut Lapsiasiavaltuutetun toimisto, ylitarkastaja Päivi Tuononen p. (09) 160 73989
[email protected]