RUOTSI SUOMEA EDELLÄ KURITUSVÄKIVALLAN KITKEMISESSÄ


Verkkouutinen 8.12.2011

Sairailla ja vammaisilla lapsilla suurempi riski joutua uhriksi

Hanasaaren kulttuurikeskus järjestää yhteistyössä THL:n, STM:n ja lapsiasiavaltuutetun kanssa 8.-9.12. pohjoismaisen seminaarin kuritusväkivallasta ja nykytilanteesta Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Tilaisuuden puhujina on merkittävä joukko lastenasioiden asiantuntijoita. Tervehdyksen tuo Suomen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsson ja seminaarin avaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Paikalla ovat lapsiasiavaltuutettujen edustajat myös Virosta ja Liettuasta ja useita pohjoismaisia tutkijoita. New Hampshiren yliopiston sosiologian professori Murray A Straus on alan ehdottomasti tunnetuimpia nimiä. Ruotsista alan huippuasiantuntija on professori Stefan Janson Örebron yliopistosta.

- Suomessa on tarpeen vauhdittaa ja varmistaa myönteistä kehitystä: suunta on ollut viimeisen 20 vuoden aikana myönteinen. Ruotsiin verrattuna asenteet kuritusväkivallan käyttöön niin vanhempien kuin lasten keskuudessa ovat kuitenkin edelleen sallivammat, toteaa Suomen lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Aulan mukaan tukistamista, piiskaamista kuin esimerkiksi luunappejakin kotona kokeneiden lasten määrä on Suomessa nykyisin vain puolet siitä mitä se oli vielä 1980-luvun alussa. Noin joka kolmas on kuitenkin vielä kokenut esimerkiksi tukistamista. Aikuisista noin joka neljäs hyväksyy edelleen poikkeustilanteissa kuritusväkivalla

- Suomessa väkivalta on usein perhetason ilmiö eli lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta on yhteydessä siihen että perheessä myös vanhempien kesken on väkivaltaa. Ruotsin tapaan yhteistä on se että maahanmuuttajille tiedottaminen heidän omalla kielellään ja ymmärrettävästi on tärkeää - useat heistä tulevat maista, joissa kuritusväkivalta on sallittu, Aula toteaa.

Karlstadin ja Örebron yliopiston professori Staffan Janson kertoo, että Ruotsi on Skandinavian ainoa maa, jossa vanhempien suhtautumista kuritusväkivaltaan on tutkittu kyselytutkimuksin yhtäjaksoisesti 50 vuoden ajan.

- Asenteet ovat tänä aikana muuttuneet radikaalisti. Nykyään yli 90 % prosenttia vanhemmista näkee kuristusväkivallan tuomittavana ja samaa todistavat 1990-luvun puolivälistä toteutetut koulututkimukset lasten parissa.

- Pohjola on tietynlainen edelläkävijä, mutta se ei tarkoita että kaikki ongelmat on ratkaistu. Riskiryhmään kuuluvat edelleen päihderiippuvaisissa perheissä kasvavat lapset, taloudellisesti haastavissa tilanteissa elävien yksinhuoltajaperheiden lapset ja sairaat tai vammaiset lapset, Janson toteaa.

Joulukuun 8.-9. päivinä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa järjestettävän seminaarin ovat järjestäneet Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin   laitos, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä lapsiasiavaltuutetun toimisto.