Hyppää sisältöön

Valtaosa 6-vuotiaista lapsista voi hyvin – osa viestii epäluottamuksesta

Tiedote
Julkaisuvapaa 16.11. klo 9.30

Lapsiasiavaltuutetun toimiston toteuttaman Lapsibarometri-tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista 6-vuotiaista lapsista voi hyvin. Lähes kaikilla lapsilla on kavereita ja he kokevat aikuisten sekä kotona että päiväkodissa kuuntelevan heitä. Lapsista 80 prosenttia kertoo saavansa kehuja ja yli 90 prosenttia osaa kertoa, missä asioissa he ovat hyviä. Yli 70 prosenttia lapsista uskaltaa pyytää apua vieraaltakin aikuiselta, jos joutuu kaupassa eroon vanhemmistaan.

– Suurimmalla osalla 6-vuotiaista on luottamusta läheisiin ihmissuhteisiin. Esimerkiksi kaverit tuottavat lapsille iloa ja perheen kanssa tykätään puuhata ja pelata yhdessä. Myös juhlahetket ja yllätykset ovat lapsille mieluisia, kertoo Lapsibarometri-julkaisun toimittanut  Terhi Tuukkanen.

Toisaalta tutkimus osoittaa, että 6-vuotiaiden joukossa on pieni joukko lapsia, jotka eivät tunnista myönteisiä asioita elämässään tai koe saavansa myönteistä palautetta tai apua. Tytöistä kahdeksan prosenttia ja pojista jopa 18 prosenttia ei saa kehuja osakseen. Noin kymmenesosa lapsista ei osannut myöskään sanoa, missä he ovat hyviä, milloin perheen kanssa on kivaa tai mikä tekee heidät iloiseksi.

– Epäluottamuksesta viestivässä ryhmässä painottuu poikien ja niiden lasten osuus, joiden vanhemmilla ei ole korkeakoulututkintoa. Erityisen huolestuttava on se osuus pojista, jotka eivät koe saavansa kehuja. Voisiko kyse olla juuri niistä lapsista, joilla on myöhemmin haasteita koulunkäynnissä, pohtii lapsiasiavaltuutetun toimiston ylitarkastaja Tuukkanen.

Surua lapsille tuottaa kiusaaminen ja satuttaminen, joista kertoi yli kolmannes lapsista. Kiusaaminen merkitsee lapsille ennen kaikkea fyysistä satuttamista. Myös perheestä erossa oleminen aiheuttaa joka kuudennelle lapselle pahaa mieltä.

Nyt ensimmäistä kertaa toteutetun Lapsibarometrin tarkoituksena on tuottaa säännöllisesti tietoa suomalaisten 6-vuotiaiden lasten hyvinvoinnista. Tutkimuksessa kerätään lasten omaa kokemustietoa heidän arjestaan ja elämästään. Ensimmäisen Lapsibarometrin teemana on luottamus ja aineisto kerättiin puhelinhaastatteluilla kesäkuussa 2016. Tutkimukseen vastasi 414 lasta. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

– Kokonaisuutena Lapsibarometri antaa myönteisen kuvan 6-vuotiaiden lasten elämästä ja luottamuksesta. Keskimääräisyyksien taakse katsottaessa herää kuitenkin huoli eriarvoisuudesta, josta tutkimus antaa pieniä viitteitä. On tärkeää tutkia alle kouluikäisten lasten hyvinvointia ja kokemuksia, jotta lasten eriarvoistumiseen päästään puuttumaan riittävän varhain. Kunnissa on nyt tärkeää syventää ymmärrystä pienten lasten hyvinvoinnista. Lapsibarometri kannattaakin ottaa välineeksi myös paikallistasolla, toteaa lapsiasiavaltuutettu  Tuomas Kurttila.

 

Lapsibarometri 2016: Luottamus 6-vuotiaiden lasten kokemana. Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2016:2. ISBN: 978-952-259-540-9, ISSN: 1798-4009.  Huomioittehan, että Lapsibarometrin sisältöä ei saa julkaista ennen ke 16.11.2016 klo 9:30.
Lisätietoa:
Terhi Tuukkanen
Ylitarkastaja
Lapsiasiavaltuutetun toimisto
[email protected]
p. 050 381 0904