Hyppää sisältöön

06.12.2014

Varhaiskasvatuksesta Suomen seuraava ylpeyden aihe

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kannustaa itsenäisyyspäivän puheessaan Orimattilassa Suomen valtiota ja kuntia keskittymään lasten hyvinvoinnin kehittämistyössään erityisesti varhaiskasvatukseen.

- Tuoreiden arvotutkimusten mukaan suomalaiset kokevat vahvaa luottamusta koulutusjärjestelmäämme. Useille tämä tarkoittaa mainetta niittänyttä peruskoulua. Kuitenkin tämä maailman paras koulu tuottaa tuloksen, jossa joka kahdeksas poika ei osaa lukea riittävän hyvin peruskoulun päättyessä, toteaa Kurttila.

- Nykyinen hallitus ei ole saanut valmiiksi varhaiskasvatuslain uudistamista. Tämä on erittäin valitettavaa. Lasten hyvinvoinnin ja kansakunnan menestyksen kannalta keskeinen laki on uudistamatta. Kuntien ei pidä jäädä lähtötelineisiin, vaikka kansallinen ohjaus on nyt heikkoa. Viisaat kunnat ottavat varhaiskasvatuksen kehittämisen keskiöön ja luovat vahvan yhteyden päivähoidon ja neuvolatoiminnan välille. On häpeä, ettei Suomi tunnista ja tue kattavasti lasten oppimisvaikeuksia, jotka voidaan nykyosaamisella havaita jo 3-4 vuoden iässä. Maailman paras peruskoulu ei pysty korjaamaan varhaiskasvatuksessa tapahtuneita laiminlyöntejä, toteaa Kurttila.

- Yhteiskunnan kestävyys perustuu huolenpitoon lapsista. Meillä on oltava tahtoa investoida lapsiin. Se on moraalisesti kestävää ja taloudellisesti viisasta. Taloudellinen tiukkuus vaatii keskittymistä oleelliseen, tutkittuun tietoon perustuvasti. Suomella on oltava kunnianhalua olla ihmiskunnan kehityksen kärjessä lasten hyvinvointiin liittyen. Pääsemme pitkälle, kun keskitymme varhaiskasvatukseen. Siitä on myös vientituotteeksi, toteaa Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu puhui Orimattilan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2014 klo 12.30.