Hyppää sisältöön

YK:LLE ERITYISEDUSTAJA VÄHENTÄMÄÄN LAPSIIN KOHDISTUVAA VÄKIVALTAA

Tiedote 23 (14.12.2007)


YK:n yleiskokous päätti 29. marraskuuta 2007 päättyneessä istunnossa, että se perustaa lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen keskittyvän erityisedustajan tehtävän.

Pohjoismaiset lapsiasiavaltuutetut kiirehtivät edustajan nimeämistä kokoontuessaan viime keväänä Jyväskylässä. He kehottivat maidensa hallituksia työskentelemään aktiivisesti sen hyväksi, että YK:n yleisistunnossa syksyllä perustetaan lapsiin kohdistuvan väkivallan
vähentämistyöstä vastaavan erityisedustajan tehtävä.

Erityisesti Ruotsi, Norja ja Suomi vaikuttivat aktiivisesti edustajan nimeämisen puolesta.

Vaikuttamista maailmanlaajuisen väkivallan vähentämiseksi

YK:n pääsihteerin erityisedustajan tehtävänä on toimia korkean tason itsenäisenä vaikuttajana kaikissa lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen asioissa. Toimikausi tulee olemaan kolme vuotta. Tehtävään nimettävää henkilöä ei ole vielä valittu.

Erityisedustajan työn perustana on YK:n vuonna 2006 teettämä tutkimus lapsiin kohdistuvasta väkivallasta maailmanlaajuisesti. Erityisedustajan työhön kuuluu asian esillä pitäminen keskusteluissa eri valtioiden johtajien kanssa sekä lasten omien mielipiteiden huomioon ottamisen edistäminen.

Tavoitteena on saada mahdollisimman moni YK:n jäsenvaltio sitoutumaan lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen. Tätä nykyä vain 18 maata on lainsäädännössään kieltänyt kaiken lapsiin kohdistuvan väkivallan hoito- ja rangaistuslaitoksissa, kouluissa sekä kotona.