Hyppää sisältöön

YLI 3600 EHDOKASTA SITOUTUNUT EDISTÄMÄÄN LASTEN JA NUORTEN ASIOITA

Keskustalla ja Vihreillä eniten lasten ja nuorten valtuutettuja

Tiedote 22.10.2012
Lasten ja nuorten parissa toimivat haastoivat elokuussa kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan lasten ja nuorten valtuutetuiksi. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun on vaaliviikon alkaessa allekirjoittanut 3658 ehdokasta. Tämä on 10 prosenttia kaikista kuntavaaliehdokkaista.

Eniten allekirjoittaneita on Keskustalla, Vihreillä ja Kokoomuksella. Suhteutettuna puolueen ehdokasmäärän eniten huoneentaulun allekirjoittaneita on Vihreillä, jonka ehdokkaista 26prosenttia on sitoutunut Lasten ja nuorten valtuutetuksi. Viime kuntavaaleissa Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun allekirjoitti 2059 ehdokasta.

Huoneentaulun tavoitteena on auttaa kuntapäättäjiä kehittämään kaikille hyvää kuntaa. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulu antaa ehdokkaille monia konkreettisia vinkkejä, kuinka lasten ja nuorten asioihin voi perehtyä ja mitä asioita on tärkeää edistää. Puolueet on haastettu kilpailuun siitä, keneltä löytyvät lapsi- ja nuorisomyönteisimmät ehdokkaat. Huoneentaulun voi allekirjoittaa vaalipäivään eli sunnuntaihin 28.10. asti.

Huoneentaulun allekirjoittaneet jakautuvat puolueittain seuraavasti. Prosenttiosuus puolueen ehdokkaista on merkitty allekirjoittaneiden määrän perään. Vuoden 2008 vaalien luvut ovat suluissa.

Suomen Keskusta 744, 9 % (300)

Vihreä liitto 598, 26 % (302)

Kansallinen Kokoomus 564, 8 % (290)

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 486, 7 % (171)

Vasemmistoliitto 380, 11 % (515)

Suomen Kristillisdemokraatit 321, 17 % (136)

Perussuomalaiset 270, 6 % (108)

Svenska folkpartiet i Finland 128, 9 % (56)

Suomen Kommunistinen Puolue 84 (122)

Piraattipuolue 31

Valitsijayhdistys 42

Köyhien Asialla 4

Muutos 2011 4

Kommunistinen Työväenpuolue 2

Suomen Työväenpuolue 0

Itsenäisyyspuolue 0

Vapauspuolue 0

Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun ovat lapsiasiavaltuutetun johdolla laatineet keskeiset lapsi- ja nuorisojärjestöt, kirkon toimijat sekä valtion nuorisoasiain neuvottelukunta. Ehdokkaat voivat allekirjoittamalla asiakirjan netissä sitoutua julkisesti huoneentaulun tavoitteisiin ja toteuttamaan konkreettisia lasten ja nuorten hyvinvointia kehittäviä toimenpiteitä kunnassaan.

Toimijat rohkaisevat äänestäjiä tarkistamaan, onko oma ehdokas lupautunut edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallistumista. Verkko-osoitteessa http://www.alli.fi/huoneentaulu voi tarkistaa allekirjoittajat myös kunnittain. Samalla sivulla ehdokkaat voivat allekirjoittaa huoneentaulun. Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry ylläpitää huoneentaulun allekirjoittaneiden kuntavaaliehdokkaiden listaa.

Huoneentaulun ovat yhteistyössä laatineet seuraavat lapsi- ja nuorisojärjestöt sekä viranomaiset:

Lapsiasiavaltuutettu

Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat

Lastensuojelun Keskusliitto ry

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Nuori Suomi ry

Pelastakaa Lapset

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto - NUVA ry

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry

Suomen Vanhempainliitto

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta

 

------

 

Lisätietoja:

Allianssin viestintäjohtaja Reija Salovaara p. 040-508 8249