Hyppää sisältöön

YLI 4200 KUNTAVAALIEHDOKASTA SITOUTUI EDISTÄMÄÄN LASTEN JA NUORTEN ASIOITA

Keskustalla ja Vihreillä eniten lasten ja nuorten valtuutettuja

Tiedote 30.10.2012
Lasten ja nuorten parissa toimivat haastoivat elokuussa kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan lasten ja nuorten valtuutetuiksi. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun allekirjoitti kaikkiaan 4224 kuntavaaliehdokasta. Tämä on 11 % kaikista kuntavaaliehdokkaista.

- Allekirjoittajia oli kaksi kertaa enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Puolueet ottivat haasteen aktiivisesti vastaan. Tämä on myönteistä. Huoneentaulukampanjan toimijat tulevat myös seuraamaan sitä, miten lasten ja nuorten valtuutetut lunastavat lupauksensa, kommentoivat Hanna- Mari Manninen Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssista sekä lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Eniten allekirjoittaneita on Keskustalla, Vihreillä ja Kokoomuksella. Suhteutettuna puolueen ehdokasmäärän eniten allekirjoittaneita on Suomen Kommunistisella Puolueella, jonka ehdokkaista 38 % allekirjoitti huoneentaulun. Eduskuntapuolueista suhteellisesti eniten huoneentaulun allekirjoittaneita on Vihreillä, jonka ehdokkaista 30 % sitoutui Lasten ja nuorten valtuutetuksi. Viime kuntavaaleissa Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun allekirjoitti 2059 ehdokasta.

Huoneentaulun tavoitteena on auttaa kuntapäättäjiä kehittämään kaikille hyvää kuntaa. Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulu antaa valtuutetuille ja lautakuntien jäsenille monia konkreettisia vinkkejä, kuinka lasten ja nuorten asioihin voi perehtyä ja mitä asioita on tärkeää edistää. Puolueet haastettiin kilpailemaan, keneltä löytyvät lapsi- ja nuorisomyönteisimmät ehdokkaat. Puolueet tarttuivat haasteeseen edellisiä kuntavaaleja huomattavasti aktiivisemmin ja huoneentaulun allekirjoittaneiden määrä kaksinkertaistui.

Huoneentaulun allekirjoittaneet jakautuvat puolueittain seuraavasti. Prosenttiosuus puolueen ehdokkaista on merkitty allekirjoittaneiden määrän perään. Vuoden 2008 vaalien luvut ovat suluissa.

Suomen Keskusta 776, 9 % (300)
Vihreä liitto 680, 30 % % (302)
Kansallinen Kokoomus 644, 9 % (290)
Vasemmistoliitto 597, 17 % (515)
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 544, 8 % (171)
Suomen Kristillisdemokraatit 329, 18 % (136)
Perussuomalaiset 295, 7 % (108)
Svenska folkpartiet i Finland 158, 12 % (56)
Suomen Kommunistinen Puolue 115, 38 % (122)
Valitsijayhdistys 45, 6 %
Piraattipuolue 31, 26 %
Köyhien Asialla 4, 33 %
Muutos 2011 4, 9 %
Kommunistinen Työväenpuolue 2, 4 %
Suomen Työväenpuolue 0
Itsenäisyyspuolue 0
Vapauspuolue 0

Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun laativat lapsiasiavaltuutetun johdolla keskeiset lapsi- ja nuorisojärjestöt, kirkon toimijat sekä valtion nuorisoasiain neuvottelukunta. Ehdokkaat saattoivat allekirjoittamalla asiakirjan netissä sitoutua julkisesti huoneentaulun tavoitteisiin ja toteuttamaan konkreettisia lasten ja nuorten hyvinvointia kehittäviä toimenpiteitä kunnassaan. Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin internetsivuilla on listaus allekirjoittaneista puolueittain ja kunnittain http://www.alli.fi/huoneentaulu.

Huoneentaulun ovat yhteistyössä laatineet seuraavat lapsi- ja nuorisojärjestöt sekä viranomaiset:

Lapsiasiavaltuutettu
Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat
Lastensuojelun Keskusliitto ry
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Nuori Suomi ry
Pelastakaa Lapset
Suomen Nuorisovaltuustojen liitto - NUVA ry
Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry
Suomen Vanhempainliitto
Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta

------

Lisätietoja:
Allianssin viestintäjohtaja Reija Salovaara p. 040-508 8249