Hyppää sisältöön

LAPS/XX/2023, 17.11.2023

Lasten tapaaminen

Teema: Esikoulu/oppiminen

Paikka: Koulunmäen esiopetus, Äänekoski

Aika: Perjantai 17.11.2023

Paikalla: 17 lasta (1 esiopetusryhmä), ryhmän aikuiset, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, erikoistutkija Terhi Tuukkanen

Lapsiasiavaltuutettu tapasi esiopetusikäisiä lapsia Koulunmäellä Äänekoskella marraskuussa 2023. Tapaamisessa kuultiin lasten ajatuksia eskarista ja oppimisesta. Tapaamisessa keskusteltiin lasten kanssa mm. siitä, mikä eskarissa on parasta ja mikä tylsintä, mitä lapset ovat oppineet eskarissa, mitkä asiat ovat auttaneet heitä oppimaan, millaista apua lapset ovat saaneet eskarin aikuisilta ja millainen olisi lasten mielestä maailman paras eskari. Lapset olivat ennakkoon piirtäneet kuvan tilanteesta tai hetkestä, kun eskarissa on hyvä olla ja tilanteesta tai hetkestä, kun siellä on huono olla.

Monen lapsen mielestä parasta eskarissa on kavereiden kanssa leikkiminen. Osa lapsista mainitsi leikkimisen ulkona. Jotkut lapset kertoivat, että parasta on piirtäminen, pelaaminen tai tabletin käyttäminen. Tylsiä asioita olivat puolestaan istuminen, odottaminen, yksin oleminen, se ettei saa leikkiä kaverin kanssa, meluaminen, lepohetket ja se, kun pitää olla hiljaa. Lapset toivoivat eskariin nurinkurinpäivää, jolloin kaikki tehdään väärinpäin.

Lapset kertoivat oppineensa eskarissa kirjaimia, numeroita, kirjoittamista, lukemista ja askartelua. Osa lapsista kertoi myös oppineensa penkillä odottamista, hyppimistä, uimista ja sukeltamista. Kun lapsilta kysyttiin, mitkä asiat ovat auttaneet heitä oppimaan näitä asioita, lapset vastasivat aikuisten kuuntelemisen.

Piirroksissaan lapset kuvasivat monenlaisia hyviä hetkiä ja tilanteita eskarissa. Moni lapsi oli piirtänyt kuvan jumppasalista, jossa kiipeiltiin, roikuttiin, pelattiin koripalloa tai jalkapalloa. Useiden lasten piirroksissa hyvät hetket tai tilanteet liittyivät ulkoiluun: ulkona leikittiin kavereiden kanssa, poimittiin kukkia, keinuttiin tai oltiin metsäretkellä. Monet lapset olivat piirtäneet kuvaan myös kaverit, joiden kerrottiin olevan tärkeitä. Lisäksi tabletilla pelaaminen, uimakoulu sekä taikurin käynti mainittiin hyvinä hetkinä eskarissa. 

Huonot hetket tai tilanteet eskarissa liittyivät usein kaverisuhteisiin: kaveri oli satuttanut vahingossa tai tahallaan, haukkunut, rikkonut lelun tai lapsi oli jäänyt yksin ilman leikkiseuraa. Jotkut lapset liittivät huonot hetket päiväkodin käytäntöihin: kuravaatteiden pukemiseen, istumiseen tai odottamiseen penkillä tai lepohetkiin. Lepohetkien aikainen pimeys pelotti yhtä lasta ja yksi lapsista kertoi vesisateen ja ukkosen tuntuvan kurjalta. Muita huonoja hetkiä olivat aikuisten puhuttelu, piirustuksen epäonnistuminen sekä se, kun eskarissa on ollut pahaa ruokaa (kaalilaatikkoa tai hernekeittoa).

Kun lapsilta kysyttiin, miten aikuiset ovat auttaneet heitä huonoissa hetkissä, kaikki lapset kertoivat aikuisten auttaneen tilanteen käsittelyssä. Esimerkiksi kaverin satuttaessa aikuinen oli tullut avuksi, ja tilanne oli päättynyt kaverin anteeksipyyntöön. Odotus- tai istumistilanteissa aikuiset olivat auttaneet antamalla lapselle lelun, jota voi näprätä ja vesisateen ja ukkosen pelottaessa aikuiset olivat lohduttaneet.

Kysymys siitä, millainen olisi maailman paras eskari sai lasten mielikuvituksen lentoon. Moni lapsi ajatteli, että maailman parhaassa eskarissa syödään karkkia ja osa oli sitä mieltä, että koko eskari voisi olla karkista tehty. Joidenkin mielestä se olisi Hoplopin kaltainen paikka, ja siellä olisi kaksi jumppasalia. Lapset kertoivat, että maailman parhaassa eskarissa leikittäisiin, uitaisiin, katseltaisiin taikurin esityksiä ja vietettäisiin nurinkurinpäivää. Osa lapsista oli sitä mieltä, että siellä ei olisi opettajia ja siellä saisi tehdä mitä huvittaa tai olla tekemättä mitään. 
Maailman parhaassa eskarissa opittaisiin lentämään, muuttumaan supersankariksi, tekemään taikatemppuja ja lumiukkoja kesälläkin sekä luistelemaan sateenkaaripötkössä. Jotkut lapset kertoivat, että siellä oppisi myös leikkimään, laskemaan numeroita takaperin, kirjoittamaan ja lukemaan kirjaimia, uimaan sekä syömään karkkia.