Hyppää sisältöön

LAPS/39/2024, 18.12.2023

Nuoret neuvon­antajat -tiimi lapsille, joilla on pitkäaikais­sairaus

Aika: 30.10.2023, 13.11.2023 ja 18.12.2023 klo 17–18.30

Paikka: etätapaamiset Teams-etäyhteydellä

Osallistujat: 4 lasta, lapsiasia­valtuutettu Elina Pekkarinen ja ylitarkastaja Katja Mettinen

Lapsiasia­valtuutettu järjesti Nuoret neuvon­antajat -tiimin lapsille, joilla on pitkäaikais­sairaus. Tapaamiset järjestettiin etäyhteydellä marras- ja joulukuun 2023 aikana. Lapsiasia­valtuutetun nuoriksi neuvon­antajiksi kutsuttiin 12–17-vuotiaita lapsia potilas­järjestöjen kautta. Potilas­järjestöt tiedottivat tiimistä jäsenilleen, joiden perheissä on kohde­ryhmään kuuluvia lapsia, ja osallistumisesta kiinnostuneet lapset ja vanhemmat olivat yhteydessä lapsiasia­valtuutetun toimistoon. Lisäksi tiimistä tiedotettiin lapsiasia­valtuutetun uutiskirjeessä.

Tapaamisissa keskusteltiin erilaisista lasten arkeen liittyvistä asioista. Lapsille tärkeitä asioita olivat nuorten neuvon­antajien mukaan koti, kaverit, terveys, koulutus, liikkuminen sekä se, että on turvallinen olo. Lapsella tulee olla aikuinen, joka tukee ja ymmärtää lasta. Koulussa on tärkeää, että on hyvä henki ja ystävällisiä opettajia. Myös kavereiden kesken hyvä henki sekä luottamus ovat tärkeitä asioita, sillä ”kaikista kurjinta on, jos välillä voi luottaa toiseen ja sitten toisessa hetkessä ei”.

Lapsia koskettavia huolen­aiheita olivat nuorten neuvon­antajien mielestä ilmaston­muutos ja ylikansoitus, ruoan haaskaaminen, sodat, kiusaaminen eri muodoissaan sekä se, että aikuiset välillä huutavat ja käskyttävät. Aikuisten tulisi puuttua kiusaamiseen niin kouluissa kuin vapaa-ajalla sekä somessa ja verkossa. Myös koulu­päivien pituus ja kouluruoka puhuttivat.

Keskustelua käytiin myös siitä, miten voidaan huomioida tai auttaa lasta, jolla on pitkäaikais­sairaus. Nuorten neuvon­antajien mukaan lapsia, joilla on pitkäaikais­sairaus ei tulisi kohdella ”mitenkään suuresti erityisesti, mutta kuitenkin niin, että se huomioidaan tarpeeksi hyvin” tai ”ei liikaa paremmin, vaan oikealla tavalla”. Lapset korostivat tasavertaisen kohtelun merkitystä kaikkien lasten kesken. Sairautta ei tulisi korostaa liikaa. Muiden tulisi nähdä pitkäaikais­sairas lapsi ”omana itsenään, eikä pelkästään sitä sairautta”.

On tärkeää, että kaikkia lapsia arvostetaan ja hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Jokainen lapsi on nuorten neuvon­antajien mielestä omanlaisensa, eikä normaalia ole – ”normaali, sitä ei ole, miksi se sana on keksitty”.

Nuoret neuvona­ntajat kertoivat, että välillä tarvitaan tukea, apua, kannustamista, lohduttamista ja ymmärtämistä. Näitä voi saada kavereilta, perheeltä, sukulaisilta ja opettajilta. Apua saattaa tarvita esimerkiksi johonkin menemisessä. Myös erilaiset apuvälineet voivat olla hyödyllisiä. Apua saattaa tarvita myös esimerkiksi kaverin löytymisessä, ja siinä aikuisen apu esimerkiksi koulussa voi olla tarpeen.

Lapset kuvasivat myös erilaisia tilanteita ja sääntöjä, joissa ns. positiivinen erityis­kohtelu eli erilaiset säännöt tai toiminta­tavat kuin muilla lapsilla voivat olla tarpeen pitkäaikais­sairaalle lapselle. Joskus voi rasittua esimerkiksi melusta ja muista ihmisitä ja silloin hetki omassa rauhassa voi auttaa. Myös liikunta­tunneilla tai ylipäänsä liikkumisen suhteen voivat erilaiset apuvälineet tai positiivinen erityiskohtelu olla tarpeen. Tuntuu myös ikävältä, että huomautetaan, jos myöhästyy sairautensa tai vammansa vuoksi. Jos jollekin asialle ei voi mitään, sitä ei nuorten neuvon­antajien mielestä tarvitse aina huomioida mitenkään.

Nuoret neuvon­antajat olivat saaneet hyvin harvoin itse vaikuttaa tarvittaviin mukautuksiin eli erilaisiin sääntöihin tai toiminta­tapoihin, joita tarvittiin sairauden vuoksi. Toisaalta he olivat myös törmänneet tilanteisiin, joissa ”erilaiset säännöt menevät yli”. Näitä voivat olla esimerkiksi liiallinen ohjeistaminen tai asioiden varmistelu. On tärkeää luottaa lapsen omaan osaamiseen sairautensa hoidossa varsinkin sitten, kun lapsi kasvaa.

Nuoret neuvon­antajat pitivät tärkeänä, että pitkäaikais­sairaat lapset saavat tietoa ja kannustusta lääkäriltä: ”lääkärin pitää kysyä lapselta ja jutella lapsen kanssa”. Tietoa sairaudesta voi antaa myös kavereille tai luokkalaisille. Kun tieto lisääntyy, muut oppivat toimimaan pitkäaikais­sairaan lapsen kanssa. 

Muistio pdf-muodossa (pdf)